25 mei 2024

2005 duurt seconde langer

Credit: Pixabay


Het jaar 2005 zal voor de 23e keer sinds 1972 worden afgesloten met een schrikkelseconde. Gaan de laatste seconden van het jaar meestal in de volgorde 57, 58,59,0, 1, etc.. dan zal er dit jaar een extra seconde (’60’ geheten) aan worden toegevoegd. De laatste keer dat zo’n schrikkelseconde werd ingevoerd was op 31 december 1999. De schrikkelseconde wordt zo nu en dan ingevoerd omdat er een verschil is onstaan tussen de Wereldtijd en de Internationale Atoomtijd. De Wereldtijd is gebaseerd op de draaiing van de Aarde, dat wil zeggen op de stand van de Zon ten opzichte van de de nulmeridiaan van Greenwich (GB). De Atoomtijd wordt bijgehouden door 200 atoomklokken verspreid over de gehele wereld, bijgehouden door het Bureau International des Poids et Mesures in Parijs. De Atoomtijd is constanter dan de Wereldtijd. De Aarde blijkt nogal variabel te zijn in haar draaiing, door minieme variaties die ontstaan door veranderingen in lucht- en watermassa’s. Ook neemt de draaisnelheid van de Aarde langzaam af door de invloed van de Maan.
De laatste tijd is er een discussie gaande over de vraag of die schrikkelseconden niet moeten worden afgeschaft. Binnen een werkgroep van de International Telecommunication Union, onderdeel van de Verenigde Naties en verantwoordelijk voor de wettelijke tijd op Aarde, wordt onder leiding van de Nederlander Gerrit de Jong gesproken over die mogelijke afschaffing. Veel wetenschappers zijn tegen de schrikkelseconde omdat zo’n extra seconde veel problemen geeft voor computersystemen. In 1997 raakte bijvoorbeeld het Russische Glonass-systeem voor satellietnavigaties 20 uur lang van slag door de schrikkelseconde. De ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, lanceert in de maand waarin een schrikkelseconde wordt ingelast geen lanceringen. Andere wetenschappers zijn juist erg voor de handhaving van de schrikkelseconde, met name astronomen en geodeten.
De overgang van millennium (1999 > 2000) veroorzaakte ook al veel paniek bij met name de systeembeheerders van computers. En achteraf weten we dat het allemaal is meegevallen. Kortom, ik denk dat het een goed systeembeheerder betaamt als hij/zij er in slaagt om de computer af en toe laat denken dat een minuut 61 seconden telt. Moet toch niet zo moeilijk zijn? Overigens, die milleniumovergang was feitelijk een jaar later (2000-2001), maar da’s weer een ander misverstand.

Share

Speak Your Mind

*