25 mei 2024

De kerstdagen:Eten, drinken EN..Planeten fotograferen!!

Mars tijdens de Kerstnacht...

Good old B.Crossby mag dan zingen & dromen van een witte kerst en zo……Ik prefereer ze toch liever droog en zonnig…..en dan vooral des avonds, want wat is er nu een aangenamer tijdverdrijf dan volgevreten ontspannen, na een royale kerstschrok, uit te buiken gezeten achter een laptopschermpje buiten in de frisse buitenlucht naar planeten te kijken??!!
Zo rond een uur of elf ’s avonds staan er maar liefst twee zeer gunstig geplaatst aan de avondhemel.
Hoog in het zuiden, bijna in het Zenith….de opvallend rood gekleurde planeet Mars….hoewel al weer behoorlijk in diameter en helderheid afgenomen, toch een niet te missen en nog steeds fraai object.
Op de foto zien onder meer helemaal links Syrtis Major met daarboven het wat lichtergetinte gebied genaamd Hellas. Het grote zandgele gebied aan de “onderkant” heet Arabia. Syrtis Major en Hellas maken deel uit van het z.g. zuidelijk hoogland….een oud bergachtig en kraterrijk terrein. Arabia maakt deel uit van het noordelijke laagland…….vlak relatief egaal terrein met o.a. enkele gigantische vulkanen, tevens vermoed men dat dit noordlijke laagland in vroeger tijden, toen Mars een warmer en natter klimaat had(??), wellicht de bodem zou kunnen zijn geweest van een z.g. Marsoceaan waarin de rivieren van het zuidelijk hoogland in uitmondden.
Close ups van verschillende ruimtevaartuigen in een baan om mars laten allerlei details op het marsoppervalk zien die akelig verdacht veel lijken op dezelfde dingen die wij hier op aarde kunnen waarnemen in opgedroogde rivierbeddingen …..MAAR … een en ander is (helaas!!) nog steeds tamelijk speculatief.

Saturnus met haar ringen

Meer naar het oosten, lager aan de hemel staat de beroemde planeet met de ringen, Saturnus. Dit ringenstelsel, een gigantische hoeveelheid brokken en brokjes ijs en steen, is al met een kleine telescoop (6cm) of grote verrekijker(25×100) / (minimale vergroting 25 of meer) al waar tenemen..en werkelijk 1 van de kroonjuwelen van ons zonnestelsel! Beide plaatjes zijn, net zoals de reeds eerder geplaatste marsopname, gemaakt met m’n 20cm newton plus webcam.

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Waar zijn de foto’s nou? Ik zie ze niet!!!

  2. Inmiddels staan de foto’s er.
    Zat ergens een foudje in de benaming ervan.

Speak Your Mind

*