30 november 2023

Astronomen zien meteoriet inslaan op Maan

Credit: NASA/MSFC/Bill Cooke

Op 7 november 2005 hebben astronomen van de NASA op de Maan een meteoriet in zien slaan. De explosie die volgde op de inslag had een kracht van 70 kg TNT en gebeurde aan de rand van de Mare Ibrium (Zee van Regen). Op de afbeelding hierboven is met een rode stip de plaats aangegeven van de inslag. De inslag werd waargenomen door Rob Suggs en Wes Swift van het Marshall Space Flight Center en op 7 november was de allereerste dag van hun waarnemingen, welke werd uitgevoerd door een telescoop gecombineerd met een televisiemonitor. Waarschijnlijk was de meteoriet een Tauride, een exemplaar van de meteorenzwerm die jaarlijks eind oktober-begin november ook op Aarde te zien is. De meteoriet was ongeveer 12 cm in doorsnee en de inslag had een helderheid van magnitude 7. De krater die vervolgens ontstond had volgens de berekeningen een doorsnede van 3 m. en een diepte van 0,4 m. De meteoriet had een snelheid van 27 km per s.

Credit: Wes Swift/NASA

Op de afbeelding hierboven is in 6 beelden de inslag van de meteoriet te zien. De NASA is de laatste tijd weer geïnteresseerd in meteorietinslag op de Maan vanwege de plannen om in 2018 weer een bemande vlucht naar de Maan te organiseren. De vraag is welk risico de astronauten lopen als ze op de Maan verblijven om getroffen te worden door een meteoriet of wegvliegend materiaal na een inslag. De Maan heeft geen dampkring zoals de Aarde, dus aankomende meteoren kunnen makkelijker het maanoppervlak bereiken dan het aardoppervlak. De uitkomst van het statistische risico-onderzoek zal waarschijnlijk zijn dat op de Maan rondlopende astronauten een kans hebben van 0,0000000000000001% geraakt te worden door een meteoriet. Mijn advies aan die astronauten: binnen blijven in je Maanhut tijdens de maxima van meteorenzwermen! Dus 3 januari (Boötiden), 12 augustus (Perseïden), 17 november (Leoniden) en 14 december (Geminiden): niet buiten spelen op de Maan! Bron: NASA.

Share

Comments

 1. De maansverduistering van 3 maart jl. heb ik waargenomen. Prachtig ik kan daar enorm van genieten.
  Nu was ik na die maansverduistering elke avond op zoek naar de maan, maar kon haar niet vinden.
  Tot…dinsdagavond 20 maart.

  Wat was ik blij verrast… de maan weer te zien of… was het om 20.16 uur een andere planeet die ik in het westen kon waarnemen?
  Al heel snel verdween de “maan” achter de huizen en ik ben naar buiten gegaan om te kijken waar ze was gebleven.

  Weg kon ze nu toch nog niet zijn dacht ik nog. Ik ben naar buiten gegaan en zag achter de huizen na een tijdje wachten weer diezelfde verschijning.
  Ik was verbaast en tevens begon ik te twijfelen. Is dit de maan wel? Ik heb een buurman aangesproken en gevraagd of hij de maan gezien had maar deze man had niks met de maan hij lachtte maar wat.

  Wat is er nu aan de hand?
  Zoals ik de maan de afgelopen 3 dagen heb waargenomen verschijnt het licht aan de onderzijde van de maan en niet zoals ik voorheen altijd zag aan de rechterzijde van de maan.

  Wil dit zeggen dat de aardas al verschoven is?

  Graag wil ik hierover van jullie vernemen of dit een juiste constatering is?

  Op wikepedia staat vermeldt dat de maan oplicht van rechts naar links.

  In afwachting van jullie antwoord, verblijf ik met vriendelijke groet,

  Mim Daniëls

 2. Hoi Mim,

  Het kan kloppen dat je de maan van onderen verlicht zag. De maan is weer aan het ‘wassen’, d.w.z. na Nieuwe Maan (19 maart j.l.) is hij dagelijks weer groter aan het worden. Die 20e maart zag je dus een hele smalle maansikkel, die van onderen door de net ondergaande zon verlicht werd. Daar linksboven stond de heldere planeet venus, dus die heb je ook waarschijnlijk gezien. Welke kant de maan verlicht wordt hangt helemaal af van z’n positie t.o.v. de zon.
  De astrofoto van de dag laat overigens zien wat er die 19e maart in Japan gebeurt is: daar schoof de (Nieuwe) maan een stukje tussen zon en Aarde in. Een gedeeltelijke zonsverduistering dus.

  Grz,

  Adrianus V (p.s. leuke website heb jij!)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: