29 september 2023

God’s visitekaartje in kosmische achtergrondstraling?

Indien God werkelijk het gehele universum geschapen zou hebben, zou hij dan niet ergens een boodschap hebben achtergelaten die vanuit alle hoeken van het universum voor alle levende wezens te zien zou zijn? Een vraag waarover twee wetenschappers zich onlangs in een artikel hebben gebogen. De twee natuurkundigen, Stephen Hsu (Universiteit van Oregon) en Anthony Zee (Universiteit van Californië, Santa Barbara) komen met het idee dat een Opperwezen tijdens de Big Bang in de allereerste inflatieperiode een binaire code zou kunnen hebben verstopt, die zichtbaar zou moeten zijn in de Cosmic Microwave Background (CMB), de kosmische achtergrondstraling. Deze straling, halverwege de jaren zestig ontdekt door radio-astronomen en het overblijfsel van de hete knal waarmee het heelal is ontstaan, zou volgens Hsu en Zee een gigantisch reclamebord aan de hemel zijn. Letterlijk en figuurlijk dus, zichtbaar vanuit ale hoeken van het heelal. Hsu en Zee hebben zelfs uitgerekend hoeveel informatie de CMB zou kunnen bevatten, uitgaande van de beperkte hoeveelheid te onderscheiden gebieden aan de hemel van een bepaalde afmeting. Ze komen uit op 100.000 bits aan informatie die in de CMB in een boodschap versleuteld kan worden. Als reactie op het artikel hebben een stel Canadese astronomen een artikel geschreven waarin ze beargumenteren dat deze hoeveelheid informatie te groot is en dat minder informatie in de CMB kan worden verstopt. Verwacht kan worden dat als gevolg van het gefilosofeer van de wetenschappers binnenkort de eerste zoektocht naar het visitekaartje van God á  la het SETI-project gaat beginnen. SETI was het project waarbij men met de Arecibo-radiotelescoop op Puerto Rico de hemel afstruinde naar buitenaards leven en waarbij ook amateurs hun computertijd in konden zetten om de data te analyseren. Mijn oproep zou zijn om niet te beginnen aan een dergelijke speurtocht, want de boodschap is namelijk al gevonden! (naar een idee van Paul):

Credit: NASA/WMAP.

Share

Comments

  1. ik wist het!
    Erg leuk!

    Paul

  2. Unknown zegt

    Wat wist je? Ik zie er het getal 42 in.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: