17 juni 2024

Planeet ontdekt die op Aarde lijkt

Dat is 'ie dan: OGLE-2005-BLG-390

Credit: Universiteit van Warschau/OGLE Collaboration

Voor het eerst hebben astronomen een planeet bij een andere ster ontdekt die op de Aarde lijkt. Er zijn al 170 planeten bij andere sterren ontdekt, maar die zijn allemaal gasachtig zoals Jupiter en ook vele malen zwaarder dan de Aarde. De nu ontdekte planeet, die de aardige naam OGLE-2005-BLG-390 draagt, is slechts 5,5 maal zo zwaar als de Aarde en z’n oppervlak is hard. Je kunt er dus gewoon op lopen, nou ja, meer schaatsen waarschijnlijk want de temperatuur is er zo’n -220 graden celcius. Dit komt omdat de planeet verder weg staat van de ster waar hij rondjes omheen draait dan de Aarde van de Zon én omdat die ster ook nog eens minder heet is. Het is een zogenaamde M-dwergster die zich in het sterrenbeeld Boogschutter bevindt. OGLE-2005-BLG-390 staat op 2,6 Astronomische eenheid (AE) van zijn ster verwijderd. De Aarde staat 1 AE van de Zon, d.w.z. gemiddeld zo’n 149 miljoen km. De OGLE-planeet en z’n moederster staan beiden 28.000 lichtjaar hier vandaan in de richting van het centrum van de Melkweg. De aardachtige planeet is ontdekt met een nieuwe techniek, de zgn. microlensing. Deze is toegepast in het ‘optical gravitational lensing experiment’ (OGLE), waarbij gekeken wordt naar het krommingseffect van een ster. De massa van een ster doet de ruimte er omheen een klein tikkeltje krommen en hierdoor buigt het licht van er achter liggende sterren ook weer een tikkeltje af.

Kromming van de ruimte

Credit: Universiteit van Warschau/OGLE Collaboration


De planeet die om de ster heen draait geeft ook weer een klein effect aan de kromming en die is door de astronomen gemeten. Uit de kromming (zie figuur hieronder, waarbij het kleine ‘bumpje’ rechtsonder door OGLE-2005-BLG-390 wordt veroorzaakt) kan men dan massa en baan van de planeet afleiden. De nu ontdekte planeet is de derde die met de OGLE-techniek is gevonden. De andere 170 eerder ontdekte planeten zijn ontdekt door doppler-verschuivingen, waarbij men kijkt naar het zwaartekrachtseffect van planeten op de ster waar ze omheen draaien. Omdat alleen zware sterren zo’n effect teweeg kunnen brengen zijn lichtere planeten met deze techniek niet waar te nemen. Morgen wordt de ontdekking bekend gemaakt in Nature. Het NOS-Journaal bracht vanavond ook al het nieuws, in de acht uur-versie. Het blijft leuk om dit soort astronieuws weer in het grote mensen-journaal gepresenteerd te zien.

Share

Comments

 1. ik ben jiron en ik ben 12 jaar ik ben heel erg geintreseerd in planeten ik heb zelfs mijn eigen stelsel ontworpen ooit hoop ik in de toekomst naar een andere planeet te gaan om daar te wonen lijtk me echt gaaf en me eigen zender te krijgen die noem ik dan mangaTV en dan maak ik op die zenderm ijn stelsel ontdekt waar al mijn tekenfilpjes die ik verzon er op komen dat lijtk echt vet groetjes jiron

 2. Hoi Jiron,

  Bedankt voor je berichtje. Als jij gaat naar zo’n planeet dan ga ik met je mee! Zeker weten. Succes met je planetenstelsel. Hoe ziet dat er eigenlijk uit?

  Groetjezz,

  Adrianus V

 3. nou die heb ik nog niet helemaal af ik stuur hem je wel op als hij klaar is

 4. OK, ik ben benieuwd.

 5. Marcel Thonen zegt

  De kans dat de mens ooit naar een andere planeet zal gaan is wel heel klein. De kans dat hij zijn eigen wereld vernietigd is duizend maal groter, simpelweg omdat hij niet naar zijn eigen natuur luisterd en daardoor de fout van “zijn” leven maakt: Het in record tempo (200 jaar)opconsumeren van datgene waar onze Aarde miljoenen jaren tijd voor gehad heeft.Het aanmaken van de enorme energie bronnen. En aangezien er toch (bijna) niemand luisterd naar onze eigen natuur, kunt U wel de conclusies trekken. Er word zoveel over gewaarschuwd over het “wel en wee” van onze enige planeet, maar “we” vinden het wel best, dus zullen we de ellende die ons allen te wachten staat moeten accepteren en die zal niet mis zijn. Vandaag is het 25 april 2007, een dag waarbij de temperatuur naar de 30 graden gaat!! Normaal? Nee en geen regen te bekennen……….al weken niet en we vinden het nog prettig ook………….alleen, voor hoelang?
  It’s time too wake up! It’s an very “Un convienent truth”.

 6. jah de mens heeft zo de gewoonte pas te reageren als de gevolgen reeds problemen opleveren,zolang men kan doorgaan met vrvuilen en de wereld om zeep te helpen zonder er echt last van te hebben stopt het niet,er is imers veel geld mee gemoeid en de rjksten der aarde zijn niet bepaald de milieuvriendelijkste.. ach ja “hoop” en mss een ontdekking dat we hier op aarde allemaal soortgenoten zijn en toch niet ‘zo’ verschillend zijn kunnen hopelijk wat beterschap brengen.

  en jiron,volgens de wetten van de fisica kan je niet sneller dan het licht reizen en is het dus moeilijk om binnen onze levenscyclus een andere ster te bereiken ,maarja.. wie weet vinden ze er wel iets op.

 7. De vandaag gepresenteerde allereerste aardachtige bewoonbare planeet maakt het juist weer aantrekkelijk een dergelijke reis te maken. Accoord, we maken een gigantische puinhoop van onze eigen moederplaneet. Maar wellicht dat het zo verkeerd afloopt met de aarde dat we op een geven moment via een soort van reddingsoperatie moeten vluchten naar zo’n exoplaneet als Gliese 581 c.

 8. ik vind het stuped

 9. Marcel Thonen zegt

  dus jij vindt dat “stuped” Wesleu?

  Als je ooit volwassen wordt (bent) begrijp je misschien wat meer!

 10. michael zegt

  ik ga mee jiron:P

 11. michael zegt

  gelijk niemand luisterd straks is de mens heid dood!
  denk na mensen donder op met die kern erergies verzin iets anders..verzin autos op water..gooi geen troep op de straat stomme stomme pubers!!!!!

 12. michael zegt

  wesleu je ben gek..!!

 13. Marcel Thonen zegt

  “De jeugd heeft de toekomst” dat zegt men toch altijd, alleen vraag ik mijzelf dan wel eens af: Welke toekomst!!!!

 14. wesleu..
  n.i.k.s
  “stupid”sTel je eens voor kerel de wereld ontplofd
  en de mensheid zal uit sterven(en planeet)das toch zonde..
  als dat gebeurd spreken we jou er ook op aAn!

  p.s..
  mensen
  ga weg met die kern energies
  verzin er wat anders op b.v met water,
  en maak autos van water..
  en voor de jongeren
  gooi geen troep op straat!!!!!!!!!

 15. sorry hoor voor dat taal gebriuk kon er ni.ks aan doen..
  snap niet dat mensen zoon puinhoop maken van onze aarde

 16. het lijkt me prachtig een nieuwe planeet straks mooie nieuwe dieren!hopelijk weten we over 20 jaar meer
  verheug me op die info..

 17. Marcel Thonen zegt

  Ik ben al jaren bezig, mensen bewust te maken met wat wij aan het doen zijn, maar “we” vinden het wel best…………tot dat we zelf de consequenties zullen moeten aanvaarden en dan zal het onomkeerbaar zijn, dan zullen “we” pas zeggen: waren we maar verstandiger met deze planeet omgegaan. We hebben er maar één Aarde. Wie niet luisteren wil, zal het ter zijner tijd wel voelen!

 18. michel zegt

  elaba michael, gij zijt me wel ne spammer zenne..

 19. Ok, genoeg gereageerd. Iedereen heeft z’n zegje gedaan. meningen zijn duidelijk.

Speak Your Mind

*