16 juli 2024

Nederland vastgelegd op luchtfoto van 850 Gb

Ultracam van 90 Megapixel

Credit: Aerodata International Surveys

In het weekend las ik op Tweakers.net dat het Belgische bedrijf Aerodata International Surveys er in geslaagd is de meest gedetailleerde digitale foto van Nederland tot nu toe te maken. Dat deden ze door in september en oktober 2005 met een vliegtuigje boven Nederland te vliegen en met een een speciale digitale grootbeeldcamera, de Vexcel UltraCam-D, die een resolutie van maar liefst 90 megapixels heeft, luchtfoto’s te nemen. In totaal werden er 7.000 foto’s genomen en aan elkaar geplakt. Dat leverde één bestand op van 850 Gb! Op de luchtfoto zijn details tot 40 cm te zien en vanwege een dynamisch bereik van 12 bit per kanaal en optionele extra data uit het infraroodspectrum kunnen ook objecten die zich in de schaduw bevinden duidelijk gezien worden. De bedoeling is dat de luchtfoto later dit jaar online wordt gezet. Iedereen kan dat wat Nederland betreft dus Google’s Earth in de prullebak doen. Iemand op Tweakers.net had al uitgerekend dat met 160 KB/sec dat giga-bestand in zo’n 2 maanden downloaden binnen is. Moet je wel een flinke harde schijf hebben.

Share

Speak Your Mind

*