18 april 2024

Woensdag a.s.: Total eclipse of the sun!


Op woensdag 29 maart aanstaande is het dan zover: een totale zonsverduistering die in Afrika en delen van Azië te zien zal zijn. In Europa is de verduistering van de zon gedeeltelijk. In Nederland zal ruim 30% van de zon achter de maan verdwijnen. Een groot aantal amateur-astronomen is afgelopen zaterdag richting Turkije gevlogen om daar woensdag (hopelijk) getuige te zijn van één van de mooiste schouwspelen in de natuur. De laatste keer dat dat in Europa gebeurde was op 11 augustus 1999. De totale eclips van de zon was toen in Noord-West en Midden-Europa te zien, tenminste voor zover de wolken het destijds toelieten om te genieten van het spektakel. Ik bevond mij toen met net zo’n stelletje vakidioten in Noord-Frankrijk, alwaar de gehele eclips redelijk tussen de wolken te zien was, maar waar het moment suprême achter een beruchte cumulus interruptus schuil ging. Snif, snif… als ik er nog aan denk. Lezers van deze astroblog zullen zich uiteraard afvragen waarom ik niet zaterdag ook richting Turkse zuidkust ben gevlogen? Heeft een retourtje Onür Air mij soms afgeschrikt? Was het de vogelgriep op het Turkse plateland die mij deed vrezen? Waren het de Turkse grijze wolven die mij aan Nederland deded kluisteren? Neen, niets van dit alles was de ware reden van mijn thuisblijven. Het was eenvoudigweg de pecunia die mij in Nederland houdt. Huh? Geld, hoe kan dat nou? Turkije is toch spotgoedkoop? De affiches en reclames schreeuwen je toe: voor een paar centen zit je een week op je luie gat in Turkije! Je zit voor minder centen acht dagen in een hotel in Antalya dan een retourtje naar Amstelveen. Acht dagen in een hotel! En da’s nou precies het probleem: ik kan gewoon niet acht dagen weg. Drie dagen zou kunnen, maar acht dagen is echt te veel. En wat gebeurt er als je drie dagen naar Turkije wilt? Dan betaal je je dus scheel aan de vliegreis. Kijk maar eens op cheaptickets.com en reken uit hoe ‘goedkoop’ een driedaagse reis naar Turkije is. Ahum, expensivetickets.com wordt het dan opeens. Nou ja, genieten van een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland kan ook mooi zijn hoor. Er staat in m’n agenda dat ik dan een congres over ‘arbeidsparticipatie van kwetsbare jongeren’ heb. Leuk, zo’n congres. Misschien kan ik om 12.38 uur, wanneer hier in Nederland het maximum van de eclips is, even in de pauze van het congres naar buiten om met m’n eclipsbrilletje uit 1999 naar de zon te kijken. Als er tenminste geen mot aan m’n brilletje heeft gezeten. Nou ja, even vanuit m’n astroblog aan al die astro-vrienden en kennissen daar in het zuidelijke Turkije: zet ‘m woensdag op en laat je niet weer tegenhouden door zo’n vervelende cumulus. Dit keer genieten ervan!!

Share

Speak Your Mind

*