9 december 2023

Vandaag eclips te zien geweest

foto eclips boven DelfshavenVandaag is de eclips in delen van Europa, Afrika en Azië te zien geweest. In Nederland begon de zonsverduistering om ongeveer 11.47 uur. Een klein uurtje later was het maximum, waarbij zo’n 33% van de zon bedekt werd door de maan en om ongeveer 01.30 uur des middags was het spektakel weer afgelopen. Tijdens de eclips zat ik in Delfshaven op m’n werk. Tsja, een mens moet toch wat, dus tijdens zo’n natuurfenomeen ga je gewoon werken. Oké, eerlijk is eerlijk, tussen genoemde tijdstippen bestond mijn werk uit het bekijken van de zonsverduistering en de invloed daarvan op het leven in Delfshaven. Resultaat van de meting: geen enkele invloed, behalve dat één ambtenaar eventjes z’n werk niet deed. Ik had m’n E-500 Olympus camera meegenomen en op een driepoot geïnstalleerd. Een eclipsbrilletje uit 1999 had ik op de zoomlens (45-150 mm) geplakt en dat deed redelijk z’n werk. Het brilletje bedekte niet helemaal de lens, dus er sijpelde aan de onderkant en bovenkant nog licht van de felle zon binnen. Van het kartonnetje van een pakje kauwgom plakte ik die randjes af en toen was de camera gereed om het schouwspel voor de eeuwigheid digitaal vast te leggen. En dat lukte wonder boven wonder. Het weer boven Delfshaven leek het begin van de ochtend niet echt mee te willen werken, maar gaande weg klaarde het op en om half twaalf was het redelijk blauw met hier en daar snel overtrekkende cumuluswolken. Dit keer geen vervelende cumulus interuptus. Tijdens de eclips heb ik nog een paar keer ge-sms’t en gebeld met vrienden in Turkije. Die zaten daar heerlijk te genieten van de totale zonsverduistering. Iets voor een uur was daar de verduistering maximaal. Zucht…. Paul na afloop gebeld. Die was helemaal lyrisch over wat hij had gezien. Zeven jaar terug in Noord-Frankrijk was hij een van degenen die het maximum net hadden gemist door die vervelende rotwolk, dus des te groter was z’n vreugde dat het nu wel gelukt was. Tsja, daar stond ik dan op het dak van m’n werk in het o zo dynamische Delfshaven. Om 01.00 uur had ik het even gehad. Ik had honger, dus ging even naar de kantine. Joke had broodjes shoarma. Nou, dat had ik wel verdiend. Snel naar binnen gewerkt en toen weer even terug naar het dak om de laatste fase van de verduistering, de uittrede van de maan, te zien. Half twee was het allemaal afgelopen. Al met al een heel mooi gebeuren, zo’n verduistering, al valt het natuurlijk in het niet bij een totale verduistering. Nou ja, wie weet dat we die van Siberië gaan bijwonen. Ha, ik ga vast sparen voor een dikke winterjas.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d