28 september 2023

Paar supermassieve zwarte gaten ontdekt

Paar van zwarte gaten A400-43 en 42 omgeven door heet gas

Credit: Daniel S.Hudson van de Universiteit van Bonn

Met behulp van de röntgensatelliet Chandra heeft een internationaal team van astronomen onder leiding van Daniel S.Hudson van de Universiteit van Bonn een paar ontdekt van supermassieve zwarte gaten. In het centrum van Abell 400, een cluster van sterrenstelsels in het sterrenbeeld Walvis, ontdekte het team in het actieve radiostelsel 3C 75 een dubbele kern van supermassieve zwarte gaten. 3C 75 was al bekend als dubbele radiobron, maar de röntgenwaarnemingen van Chandra bevestigen het vermoeden dat de zwarte gaten gravitationeel gebonden zijn aan elkaar. Schijnbaar staan de zwarte gaten 15″ van elkaar verwijderd. Uit de waarnemingen blijkt dat de zwarte gaten met een snelheid van 1.200 km per seconde door de ruimte vliegen. Het interstellaire gas rondom de zwarte gaten wordt daarbij verhit tot temperaturen van wel 38 miljoen graden en daardoor wordt röntgenstraling uitgezonden. Berekeningen doen vermoeden dat de twee zwarte gaten over miljoenen jaren zullen ‘versmelten’. Bij die gebeurtenis zal een reusachtige hoeveelheid gravitationele straling worden uitgezonden, die op aarde detecteerbaar is. Tenminste, als we een paar miljoen jaar geduld hebben dus. Er worden momenteel detectoren gebouwd, zoals LISA, die tot doel hebben om gravitationele straling te ontdekken. Tot nu toe nog zonder resultaat. Op 6 april verscheen in het vaktijdschrift Astronomy & Astrophysics een artikel over de ontdekking van het paar zwarte gaten. De redactie van A&A was zo vriendelijk om voor de liefhebbers ook het gehele artikel kostenloos op het net te zetten en wel hierzo. En dat waarderen wij uiteraard!

Share

Comments

  1. Wat heeft een dubbele zwarte gat voor invloed op de omgeving en hoe ziet de accretieschijf eruit en de radiolobben heb je er dan vier?

  2. Wat heeft een dubbele zwarte gat voor invloed op de omgeving en hoe ziet de accretieschijf eruit en de radiolobben heb je er dan vier?

  3. De twee zwarte gaten zijn fysiek nog gescheiden van elkaar, al zijn ze gevangen in elkaars gravitationele veld. Ik heb geen idee hoe de accretieschijf er uit ziet. Die zal nu ook nog gescheiden zijn, maar op een gegeven moment zullen ze samenvloeien. Er zullen vast animaties op internet te vinden zijn hoe zo’n merger van de zwarte gaten, inclusief omringende accretieschijven precies verloopt.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: