27 februari 2024

Christiaan Huygens

Christiaan Huygens

Credit: Public Domain

Vandaag, Goede vrijdag 14 april, is de geboortedag van Christiaan Huygens, de bekende 17e eeuwse wetenschapper. Op 14 april 1629 werd Christiaan, zoon van de dichter en componist Constantijn Huygens, in Den Haag geboren. Tijdens zijn leven heeft hij vele baanbrekende ontdekkingen gedaan, zoals de ringen van Saturnus, de maan Titan van Saturnus, de penduleklok en de golftheorie van licht.
Christiaan Huygens is in de eeuwen na zijn dood vele malen herdacht en werd zijn naam gebruikt om tientallen scholen en instituten mee te tooien. Ook zijn er enkele astronomisch interessante dingen naar Huygens vernoemd:

  • Er is een asteroïde genaamd 2801 Huygens, in 1935 ontdekt door Hendrik van Gent;
  • De Christiaan Huygens lander, die op 14 januari 2005 landde op de maan Titan. Ik heb daar in eerdere astroblogs ook al over geschreven: een gedenkwaardig moment toen voor het eerst een menselijk ruimtevaartuig landde op de maan van een andere planeet;
  • Er is een krater op Mars naar Huygens vernoemd (zie deze afbeelding);
  • Er is tevens een berg op de Maan naar Huygens genoemd;
  • Vele amateur-astronomen kennen het Huygens oculair. Echt populair is het echter niet;
  • En tenslotte is daar de bekende astronomische vereniging Christiaan Huygens, actief in het gebied Zuid-Holland-Zuid (Dordrecht, Papendrecht en omstreken).

Kortom, vanavond is dè avond om eens goed te kijken naar Saturnus, de planeet waar Christiaan Huygens zoveel onderzoek naar heeft gedaan. Saturnus prijkt hoog in het zuidwesten in het sterrenbeeld Kreeft. Even buiten kijken….. ja, het is nog helder ook! Nou doeiii……

Share

Speak Your Mind

*