13 juni 2024

Astrochemie, leven en het heelal

Collage van astrochemie

Credit: ESA

Komende vrijdag, 28 april 2006, houdt Suzanne Bisschop voor sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing over “Van interstellaire wolken tot leven”. De wetenschap die zich hiermee bezighoudt is de zogenaamde astrochemie, oftewel de wetenschap die scheikundige processen in de ruimte bestudeerd. Diverse stofjes zijn gedetecteerd in de ruimte. Sommige simpele, veel voorkomende, organische moleculen zijn alcohol, koolstofdioxide en water, maar ook vele heel exotische stoffen die op aarde nauwelijks voorkomen. Het begrijpen van de scheikundige processen is heel belangrijk aangezien het informatie geeft over de vorming van nieuwe zonnestelsels en de materialen die wellicht onder de juiste omstandigheden kunnen leiden tot leven. Suzanne Bisschop is werkzaam als promovenda in de vakgroep Moleculaire Astrophysica van professor Ewine van Dishoeck op de Universiteit van Leiden. Meer info over astrochemie is te vinden op de website van Ewine van Dishoeck. Toegang alleen voor leden van de vereniging Christiaan Huygens en voor geïnteresseerden die lid van de vereniging willen worden. Die laatste groep betaald echter wel € 7,- toegangsgeld.

Share

Speak Your Mind

*