20 juni 2024

1000 jaar geleden verscheen helderste supernova uit geschiedenis

Impressie van SN 1006 door Tunc Tezel

Credit: Tunc Tezel

Op 30 april of 1 mei 1006, duizend jaar geleden dus, verscheen in het sterrenbeeld Lupus (Wolf) de helderste supernova uit de tijd van de beschreven geschiedenis. Beschrijvingen ervan zijn teruggevonden in Zwitserse, Iraakse, Chinese, Japanse en Egyptische kronieken [1]Zo is er de beschrijving van de Egyptische astroloog Ali bin Ridwan, die in zijn commentaar op Ptolemeus’ Tetrabiblos schreef dat er een object verscheen dat 2,5 tot 3 keer zo groot was als … Lees verder. Sterrenkundigen van de Universiteit van Barcelona denken dat deze supernova van type Ia moet zijn geweest en dat twee botsende witte dwergen de oorzaak waren. De supernova van 1006 – kortweg SN 1006 genoemd – vond 7000 lichtjaar van de aarde plaats en onderzoek van de omgeving van waar de explosie plaatsvond laat zien dat een gewone stellaire begeleider van een witte dwerg moet worden uitgesloten. Een ster die bij de witte dwerg stond zou in die omgeving sporen hebben nagelaten (apart van het supernova-restant, dat je in de afbeelding hiernaast ziet), maar die zijn niet gevonden. Twee botsende witte dwergen die samen zwaarder worden dan de kritische massa van 1,44 zonmassa – de beroemde Limiet van Chandrasekhar – zouden de supernova van 1006 beter verklaren. Die verklaring sluit goed aan bij recente studies, die uitwijzen dat type Ia supernova maar twee oorzaken kunnen hebben, namelijk een witte dwerg die een thermonucleaire explosie ondergaat door massatoevoer van een gewone ster of door de botsing met een andere witte dwerg. Bron: Science Daily.

Voetnoten

Voetnoten
1 Zo is er de beschrijving van de Egyptische astroloog Ali bin Ridwan, die in zijn commentaar op Ptolemeus’ Tetrabiblos schreef dat er een object verscheen dat 2,5 tot 3 keer zo groot was als Venus en een kwart de helderheid van de Maan had. Sommige bronnen zeggen dat de heldere verschijning schaduwen wierp en dat sommige mensen bij het licht ervan ’s nachts een manuscript konden lezen. Astronomen die zich met historische gebeurtenissen bezighouden schatten de maximale helderheid van SN 1006, zoals de supernova wordt genoemd, op -6,5 tot -9m.
Share

Comments

  1. gerbrig Arends zegt

    interessant artikel, en inmiddels is er ook een antwoord op de vraag of het niet eens tijd is voor een nieuwe supernova. Immers, volgens de Stentor is die er in mei jl. (geweest). En nog wel een hele super supernova! Ik zou daar graag wat meer informatie over willen hebben!

  2. Ja, er was een supernova en die was inderdaad héél helder. Maar die was wel 240 miljoen lichtjaar hiervandaan en níet in ons eigen melkwegstelsel. En da’s wat ik bedoelde, eh.. eigenlijk wenste. Zie m’n blog http://www.astroblogs.nl/2007/05/08/chandra-ziet-helderste-supernova-ooit/ daarover.

    Ik heb trouwens de astroblog hierboven even gerestyled. Er ontbraken wat foto’s op de één of andere duistere manier.

Speak Your Mind

*