21 juni 2024

Tegen de Astrologen

Credit: Mira Cosic/Pixabay

Op maandag 4 juli 2005 (OK, ik geef ’t toe, redelijk gedateerd alweer) verscheen het volgende stukje in de krant: MOSKOU – Een Russische astrologe eist een schadevergoeding van de NASA omdat het Amerikaanse ruimtevaart-agentschap maandag de komeet Tempel 1 heeft vernield. Volgens de sterrenwichelaarster is haar horoscoop daardoor verstoord en heeft de NASA haar ‘spirituele rechten’ geschonden. De sonde Deep Impact vuurde afgelopen weekeinde een projectiel ter grootte van een koelkast af. Dat botste maandagochtend tegen de komeet. Volgens astrologe Marina Bai is nu de baan van de komeet veranderd en kan zij haar werk niet meer naar behoren doen. Ze wil 300 miljoen dollar van de NASA???  Gisteren (1 juni dus, geen flashback meer) had ik het op m’n werk met Ans over astrologie. Ze weet van de astroblogs. Ze vroeg of ik ook wel iets doe met astrologie. NEE dus, zei ik ietwat verbolgen. Een astronoom moet je nooit verwarren met een astroloog, da’s vloeken in de kerk als het ware. Ik zei haar dat ik vorig jaar in ons personeelsblad al een stukje had geschreven over astrologie. Dat was naar aanleiding van dat hierboven aangehaalde citaat. Omdat niet iedereen dat personeelsblad in z’n lectuurbak zal hebben hier nog even kort de argumenten die ik heb tegen de astrologie: Als rechtgeaard amateur-astronoom zal het duidelijk zijn dat ik de astrologie maar zo zo vind. Stond bij de Babyloniërs de trilogie Goden – sterren/planeten – mensen centraal, in de hedendaagse astrologie draait het alleen om sterren/planeten –  mensen (en in de commerciële astrologie is goden vervangen door geld). Mijn mening is dat de astrologie feitelijk onjuist is en twee argumenten zal ik hiervoor noemen:

Sextus Empiricus. Credit: Public Domain/Wikipedia.

  1. De Griekse arts Sextus Empiricus (2e en 3e eeuw n.Chr.) gaf in zijn boek Tegen de Astrologen al een aardig argument: ‘Want als iemand die in de pijlpunt van de Boogschutter is geboren volgens de astrologen op het slagveld moet sterven, hoe kon het dan gebeuren dat zoveel tienduizenden Perzen die bij Marathon tegen de Grieken vochten tegelijkertijd neergehouwen werden? Ze hadden toch niet allemaal dezelfde ascendant???? Dezelfde Empiricus schijnt ook de vraag gesteld te hebben hoe het komt dat tweelingen die kort na elkaar geboren zijn en dus dezelfde karaktereigenschappen zouden moeten hebben soms zo totaal verschillend zijn.
  2. Die Russische astrologe beweert dat de inslag op de komeet Tempel-1 haar horoscoop ongunstig heeft beïnvloed. Feit is dat de komeet op moment van de inslag (8 minuten voor acht ’s morgens Delfshavense tijd op maandag 4 juli 2005) op een afstand stond van 133 miljoen kilometer en op dat moment totaal onzichtbaar was voor het blote oog. Zou de NASA de inslag niet in het nieuws hebben gebracht dan zou mevrouw Marina Bai nooit geweten hebben van het bestaan van de komeet Tempel-1. Ik heb ook nooit geweten dat astrologen naast sterren en planeten ook kometen bij hun horoscopen gebruiken? De enige invloed die de komeet Tempel-1 op de Aarde heeft is een gravitationele werking (zwaartekracht), maar op die afstand is deze werking verwaarloosbaar. De komeet is in omvang 14 x 4,6 x 4,6 km en z’n massa is ongeveer 1 miljard ton. Kortom, de enige invloed die de inslag voor de astrologe Marina Bai zal hebben is wellicht een positieve invloed op haar bankrekening.
Share

Comments

  1. Dit is toch allemaal grappig. Dat zo iemand op deze wijze probeert multimiljonair te worden. Humor ten top.

Speak Your Mind

*