23 oktober 2018

Rode vlek sr. en jr. naderen elkaar op 4 juli

De Grote Rode Vlek en rechtsboven Rode Vlek juniorJupiter’s bekende Grote Rode Vlek, een reusachtige storm die daar al eeuwen woedt, en z’n kleinere navolger, die Rode Vlek junior wordt genoemd, naderen elkaar steeds meer en op 4 juli zullen ze elkaar het dichtst naderen. De astronomen weten niet wat er dan zal gebeuren, maar de buitenste delen van de twee stormen zullen in kontakt met elkaar komen (zie de foto van 28 mei j.l. met de Grote Rode Vlek en rechtsboven daarvan de Rode Vlek junior). Dat is nog niet eerder gebeurd. In 2002 en 2004 waren er ook al naderingen tussen de (toen nog witte) kleine vlek en de Grote Rode Vlek, maar die waren zonder gevolgen. De Grote Rode Vlek is al eeuwen bekend en is ongeveer 2 keer zo groot als de Aarde. Rode Vlek junior, officieel Oval BA geheten, is nog niet zo oud en ook twee keer zo klein. De storm werd vanaf Aarde al in 2000 waargenomen, maar de kleur was toen nog wit, net zoals de meeste stormen op Jupiter. Maar dit jaar werd z’n kleur plotseling rood en begon de storm op de Grote Rode Vlek te lijken. Beide stormen worden sindsdien nauwgezet in de gaten gehouden, vooral met de Hubble Space telescoop. Volgens berekeningen van Amy Simon-Miller van het Goddard Space Flight Center komen de twee rode vlekken op 4 juli 2006 het dichtst bij elkaar. H

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.