24 juni 2024

meteorieten bekijken met Google Earth

Google Earth toont Glanerbrug

Credit: Google Earth

De meeste lezers zullen het programma Google Earth wel kennen. De gratis versie downloaden, installeren en je kunt als een ruimtereiziger virtueel naar iedere plek op Aarde reizen en daar tot straatniveau inzoomen. Sinds kort is er een database beschikbaar met daarin de gegevens van 26.000 meteorieten die in 127 landen ooit zijn ingeslagen. Die database is voor de liefhebbers hier te downloaden. Voor degenen die Google Earth zelf nog niet hebben, die kan je hier downloaden. Na installatie van Google Earth herkent deze direct de meteorieten-database en links in het ‘places’ menu verschijnt als één van de temporary places de lijst van meteorieten. Vervolgens dubbelklik je op één van die meteorieten en voilá  Google Earth gaat in scheervlucht naar de plaats van de inslag. Als rechtgeaard Nederlands amateur-astronoom (ahum…) ga ik uiteraard kijken of ook de meteoriet van Glanerbrug in de lijst voorkomt en jawel hoor, hij staat er in! Echte details van Glanerbrug, een klein gehucht dorp in de buurt van Enschede, zijn niet te zien, het lijkt een beetje bewolkt. De tekst die in beeld verschijnt luidt: “Glanerbrug’ (Stone; Ordinary Chondrite) Location: Overijssel, Netherlands Coordinates: 52° 13′ 05″ N / 6° 57′ 4″ E Find or Fall: Fall Date: April 7, 1990 Recovered weight: 500 g Present in NHM collection Group: LL Petrologic type: 6 Shock stage: – Weathering grade:..” . En dat klopt. 7 April 1990 sloeg in een boerderij in Glanerbrug een meteoriet in. De bewoners zaten beneden in de woonkamer en opeens hoorden ze een enorm kabaal. Was er een meteoriet dwars door het dak op zolder ingeslagen. Leuk hoor zo’n meteorieten-lijst. Google Earth heeft vast nog wel meer leuke dingen in petto.

Share

Comments

  1. Glanerbrug is geen gehucht!

  2. Sorry! Het is een dorp. Ik zag net dat het zelfs een vermelding heeft op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Glanerbrug !
    Nou dan is het zeker geen gehucht.

Speak Your Mind

*