19 juni 2024

Nobelprijswinnaar over 25 hoofdvragen van de fysica

David Gross. Credit: Nobel Foundation archive


Op woensdag 12 juli a.s. zal Nobelprijswinnaar David Gross een publiekslezing houden in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Onder de titel “The future of Physics” zal Gross ingaan op de 25 grote vragen waar de huidige natuurkunde mee worstelt. Vandaag (donderdag dus) stond in de wetenschapspagina van NRC Handelsblad een interessant artikel over Gross. Eén quote uit dat artikel, met daarin een interview met de hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Californië, wil ik hier wel even aanhalen: “Hoe meer we weten, hoe meer we beseffen wat we niet weten, hoe meer vragen we kunnen opwerpen. Aan de theoretisch fysicus de taak de juiste vragen te stellen. Dat is het halve werk, zo niet meer.” Toen ik dat las moest ik direct denken aan m’n astroblog over donkere kennis (4 april 2006) waarin het in feite over dezelfde problematiek gaat. Zowel in het artikel in NRC als in die astroblog wordt gewezen op de Large Hadron Collider die in 2007 in gebruik zal wordne genomen en die waarschijnlijk nieuwe ontdekkingen zal opleveren. Maar die ontdekkingen zullen ook weer de nodige vragen opleveren. Wie overigens naar de publiekslezing van David Gross toe wil kan zich inschrijven via deze link. En wie op die 12e juli op vakantie is of liever kijkt naar GTST kan de 25 hoofdvragen van Gross hier lezen. Niet verklappen hoor!!

Share

Speak Your Mind

*