3 maart 2024

Minder slapen bij volle maan

Credit: 2011 Britta Heise / CC License

Vanmorgen om twee minuten over vijf was het volle maan. Gisteren stond er een artikel in het AD over de relatie tussen slapen en volle maan. Uit een Zwitsers onderzoek, waarover in het juninummer van het tijdschrift Journal of Sleep Research is gepubliceerd, blijkt dat bij volle maan de 31 proefpersonen (18 vrouwen en 13 mannen) gemiddeld 6 minuten korten sliepen dan bij halfvolle maan en 18 minuten korter zelfs dan bij nieuwe maan. Bij vrouwen was het effect iets groter dan bij mannen. Ook was er volgens de studie een relatie tussen de maanstand en vermoeidheid: bij volle maan voelde men zich vermoeider dan bij nieuwe maan. Aldus de Zwitsers onder aanvoering van ene Martin Roosli in het artikel getiteld “Sleepless night, the moon is bright: longitudinal study of lunar phase and sleep”. Verder gaat het artikel in het AD in op de vele andere verhalen die er zijn over de invloed van de volle maan, o.a. op de hoeveelheid geboorten en de weervolven en andere ongure types die dan tevoorschijn zouden komen. Allemaal flauwekul, aldus het AD. We kunnen allemaal rustig slapen, op die 18 minuten na dan 😉

Astrosong
AstrosongGisteren kreeg ik van Jan Brandt nog een leuke animatie toegestuurd. Het is getiteld Astrosong en is aan de stem te horen van de makers van Monty Python. Het is een liedje van een paar minuten waarin het hele universum in kort bestek wordt uitgelegd. Erg grappig allemaal.

Share

Speak Your Mind

*