23 oktober 2018

Spitzer ontdekt vele ‘zonnestelsels’ in Orionnevel

Links Spitzer's Oionnevel, rechts de 'gewone' visuele OrionnevelMet behulp van de ruimtetelescoop Spitzer van de NASA, waarmee men infraroodobjecten kan bekijken, hebben astronomen in M42 (de Orionnevel) bijna 2300 gas- en stofschijven ontdekt die mogelijk planeetstelsels in wording zijn. Met optische telescopen zijn deze schijven niet zichtbaar, maar omdat ze warm zijn stralen ze infraroodstraling uit en dat maakt ze zichtbaar voor Spitzer. De astronomen onderzochten niet alleen de hoeveelheid proto-planetaire schijven, maar ook de verdeling ervan. Ze gebruikten daarbij de metafoor van steden, dorpen en het platteland. Hoeveel sterren met planeetstelsels eromheen ontstaan in ‘steden’, dichtbevolkte stergebieden, hoeveel in dorpen en hoeveel op het kosmische platteland? Daar was men nieuwsgierig naar. V

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.