15 oktober 2018

Is de Aarde gekanteld in het verleden?

Kanteling van de AardeGeologen zijn er in geslaagd om in Noorwegen aanwijzingen te vinden voor een kanteling van de complete Aarde in het verleden. Stel je een kracht voor die de Aarde uit balans doet brengen en die de gehele as van de Aarde een andere kant uit laat draaien, zodat na een paar miljoen jaar Alaska op de evenaar komt te liggen.
In de afgelegen archipel Spitsbergen in Noorwegen heeft Adam Maloof (Princeton Universiteit) door analyze van de magnetische compositie van oeroude sedimenten aanwijzingen gevonden. Daarmee heeft hij de 140 jaar oude theorie dat de Aarde ooit gekanteld is weer nieuw leven in geblazen. De theorie staat bekend als de true polar wander (TPW), letterlijk vertaald de echte poolwandel (iedereen die een betere vertaling weet moet het maar even melden). Zoiets kan plaatsvinden als een object met voldoende massa, bijvoorbeeld een supergrote vulkaan of een supergroot continent, ver van de evenaar verwijderd de Aarde uit balans brengt. De planeet zou dan gaan draaien en in een periode tussen 5 en 20 miljoen jaar, geologisch gezien een korte tijd, zouden de continenten verschoven zijn. Uiteindelijk zal de veroorzaker van de kanteling, de supergrote vulkaan of het supercontinent, door de middelpuntvliegende kracht op de evenaar komen te liggen. Maloof en z’n collega’s onderzochten op Spitsbergen kleine magnetische deeltjes in de sedimenten (zie figuur hieronder). Met hun magnetometer zagen ze dat ongeveer 800 miljoen jaar geleden de Magnetische sedimenten op Spitsbergenmagnetische ori

Reacties

 1. Ik denk zelf ook dat de Aarde weer aan het kantelen is, die voltooid
  zich in 2012. Maar volgens mijn inzicht komt dit niet door een superzwaar continent. Ik denk eerder dat het een gewoon natuurfenomeen is. Ik denk ook niet dat de magnetische TWP geheel zullen kantelen, dat is niet mogelijk in de twee jaar die ons rest.
  Wel kan het zijn, in theorie: dat we over dit tijdsbestek het
  Noorderlicht in o.a. Nederland kunnen waarnemen.
  Moeten maar afwachten of dit überhaupt mogelijk is. In theorie zeker
  maar in de praktijk ?

  Filosoof M.

 2. De magnetische pool kan héél snel wisselen, zo bleek onlangs nog uit onderzoek. Of dat ook nu in in 2012 dus – staat te gebeuren betwijfel ik. Maar goed, mocht het wel zo zijn dan is het interessant te kijken wat de effecten ervan zijn, zoals je zegt, zoals het poollicht.

 3. Ik heb het idee dat de aarde recent nog gekanteld is omdat ik dit jaar ineens de zon op een ander plek opkomt. Meer naar links en staat ook eerder boven de horizon. Zo ook met de ondergang van de zon, meer naar rechts. Misschien verbeeld ik het me maar, maar kunt u hier een antwoord op geven?

 4. Door de schuine stand van de aardas komt de zon niet altijd op dezelfde plek aan de horizon op en gaat hij ook niet op dezelfde plek onder. Verschilt per seizoen.

  • Ronthings zegt:

   Je moet naar de maan kijken hoe die staat en waneer deze te zien is , deze is soms. Et zo groot als dat je dr zo op kan sprigen van uit de aarde .. dit gebeurt constand , de aarde recycled zich zelf , overstromingen verwarming
   Zijn middelen waardoor de aarde alle puinhoop op aarde van zich afstoot

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.