6 december 2023

Is de Aarde gekanteld in het verleden?

Kanteling van de Aarde

Credit: Maloof Laboratory

Geologen zijn er in geslaagd om in Noorwegen aanwijzingen te vinden voor een kanteling van de complete Aarde in het verleden. Stel je een kracht voor die de Aarde uit balans doet brengen en die de gehele as van de Aarde een andere kant uit laat draaien, zodat na een paar miljoen jaar Alaska op de evenaar komt te liggen.
In de afgelegen archipel Spitsbergen in Noorwegen heeft Adam Maloof (Princeton Universiteit) door analyze van de magnetische compositie van oeroude sedimenten aanwijzingen gevonden. Daarmee heeft hij de 140 jaar oude theorie dat de Aarde ooit gekanteld is weer nieuw leven in geblazen. De theorie staat bekend als de true polar wander (TPW), letterlijk vertaald de echte poolwandel (iedereen die een betere vertaling weet moet het maar even melden). Zoiets kan plaatsvinden als een object met voldoende massa, bijvoorbeeld een supergrote vulkaan of een supergroot continent, ver van de evenaar verwijderd de Aarde uit balans brengt. De planeet zou dan gaan draaien en in een periode tussen 5 en 20 miljoen jaar, geologisch gezien een korte tijd, zouden de continenten verschoven zijn. Uiteindelijk zal de veroorzaker van de kanteling, de supergrote vulkaan of het supercontinent, door de middelpuntvliegende kracht op de evenaar komen te liggen.

Magnetische sedimenten op Spitsbergen

Credit: Maloof Laboratory

Maloof en z’n collega’s onderzochten op Spitsbergen kleine magnetische deeltjes in de sedimenten (zie figuur hieronder). Met hun magnetometer zagen ze dat ongeveer 800 miljoen jaar geleden de magnetische oriëntatie in 5 miljoen jaar tijd draaide. Twee alternatieven worden door Maloof van de hand gewezen. De continentale drift kan het niet zijn, want die zorgt er voor dat aardplaten maximaal 20 cm per jaar bewegen en de waargenomen verschuiving bedraagt 54 tot 270 cm per jaar. Een magnetische noord- en zuidpool die over de evenaar trekken zouden de magneetsporen op Spitsbergen prachtig verklaren, maar de borrelende dynamo van de aardkern kan zo’n vreemd veld niet opwekken. Blijft over de TPW-theorie. Het is trouwens in die TPW-theorie de aardmantel met daarop de continenten en zeeën die bij de kanteling bewegen, niet de draaiingsas van de Aarde. Die blijft ten opzichte van de Zon gewoon in dezelfde richting draaien. Opmerkelijk was trouwens dat Maloof e.a. nog een tweede kanteling in het sediment van Spitsbergen ontdekten: eentje tussen 790 en 780 miljoen jaar geleden. Opmerkelijk dicht in de buurt van die andere kanteling dus. Maloof denkt dat niet een supervulkaan beide kantelingen heeft veroorzaakt, maar een superzwaar continent. Het team noemt dit continent Rodinia. Leuke animaties over dat kantelen van de Aarde vind je trouwens hier. Veel kijkplezier. Bron: Universiteit van Princeton. Tweehonderdste Astroblog Er valt trouwens vandaag iets te vieren, want het is welgeteld m’n 200e Astroblog! Jazeker. Vraag me niet hoe ik het volhoud met die dagelijkse zin en onzin, maar het is toch een heugelijk feit. Laat ik nou vanmiddag bij de bakker toevallig een aardbeienvlaaitje hebben gekocht. Ha, die gaan we es eventjes meester maken.

Share

Comments

 1. Ik denk zelf ook dat de Aarde weer aan het kantelen is, die voltooid
  zich in 2012. Maar volgens mijn inzicht komt dit niet door een superzwaar continent. Ik denk eerder dat het een gewoon natuurfenomeen is. Ik denk ook niet dat de magnetische TWP geheel zullen kantelen, dat is niet mogelijk in de twee jaar die ons rest.
  Wel kan het zijn, in theorie: dat we over dit tijdsbestek het
  Noorderlicht in o.a. Nederland kunnen waarnemen.
  Moeten maar afwachten of dit überhaupt mogelijk is. In theorie zeker
  maar in de praktijk ?

  Filosoof M.

  • ISIS SEVA zegt

   Vanaf 2012 … Is gebeurd : In 2014 …Reeds nu de vierde maal, zit Amerika, in seizoenstelsel van … Canasa !!! Sneeuw in plaatsen waar normaal die nooit hiervoor heeft plaats gehad …Niagara watervallen : Bevroren …Wij zelf, zitten sinds 4 jaar in seizoenstelsel, van ..Schotland !!! Amerika schuin Naar Boven en wij Europa schuin Naar Beneden !!! Voorspelling, van Nostradamumus : Aarde zal, rond eeuwwisseling, 2000 …13 graden kantelen !!!

 2. De magnetische pool kan héél snel wisselen, zo bleek onlangs nog uit onderzoek. Of dat ook nu in in 2012 dus – staat te gebeuren betwijfel ik. Maar goed, mocht het wel zo zijn dan is het interessant te kijken wat de effecten ervan zijn, zoals je zegt, zoals het poollicht.

 3. Ik heb het idee dat de aarde recent nog gekanteld is omdat ik dit jaar ineens de zon op een ander plek opkomt. Meer naar links en staat ook eerder boven de horizon. Zo ook met de ondergang van de zon, meer naar rechts. Misschien verbeeld ik het me maar, maar kunt u hier een antwoord op geven?

 4. Door de schuine stand van de aardas komt de zon niet altijd op dezelfde plek aan de horizon op en gaat hij ook niet op dezelfde plek onder. Verschilt per seizoen.

  • Ronthings zegt

   Je moet naar de maan kijken hoe die staat en waneer deze te zien is , deze is soms. Et zo groot als dat je dr zo op kan sprigen van uit de aarde .. dit gebeurt constand , de aarde recycled zich zelf , overstromingen verwarming
   Zijn middelen waardoor de aarde alle puinhoop op aarde van zich afstoot

 5. M b.t. een vertaling betreffende TPW: dichtsbijzijnde vertaling zou kunnen zijn: verschuivende Ware Noorden.
  Info 3 Noorden: http://www.gerritspeek.nl/navigatie/gps-navigatie_noord.html

 6. Jan kuylaars zegt

  In Turkije staat een soort stonehenge met 12 stenen.
  In het midden staat een steen met een gat er in.
  Als je elke eerste van de maand door dat gat kijkt
  Staat de andere steen bijba gelijk aan het Orion
  Sterrenstelsel. Het wijkt iets af. De indruk is dat het +_
  3500 jaar geleden is gebouwd. Dan zou die afwijking
  Het kantelniveau van de aarde zijn in die 3500 jaar
  Volgens “waren de goden cosmonauten”.
  Ik rijd al 12 jaar om 9 uur exact naar het werk, en de laatste 4-5 jaar
  Valt het me op dat de zon in de lente dan precies in lijn
  Staat met de kaarsrechte weg. De eerste 7 jaar nooit gezien.
  Dat en het smelten van Alaska, en harder vriezen
  In siberie en de zuidpool hebben mij overtuigd dat de aarde gekanteld is.

 7. Quido Quirini zegt

  Het synoniem voor kanteling van de aarde is ‘precessie’. Hierover heb ik uitgebreid geschreven in mijn boeken ‘Het paard van Rome’ en ‘De kardinale vraag’.
  Quido Quirini

  • In Haags dialect betekent kantelen dat je telkens achterover slaat tijdens het overmatig nuttigen van “Jan wandelaar”. Het gaat hier volgens mij overigens over de inclinatie, de hoek tussen het baanvlak (ecliptica) en de aardas. In beide gevallen heb je een tilt situatie.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d