24 juli 2024

OBSERVAN AGUJEROS NEGROS

Credit: via Youtube.

Nee, wees gerust, ik ga niet naar Spanje verhuizen omdat ik het klimaat in dit koude kikkerlandje zat ben (hoewel, bij nader inzien:-). Ik kan zelfs geen Spaans, op por farvor na dan. Ik kwam op bovenstaande titel na het zien van een filmpje op de website Youtube.com. In de laatste ComputerTotaal!, waarop ik geabonneerd ben, las ik een artikel over deze zeer populaire videowebsite. Iedereen die dat wil kan er filmpjes plaatsen en/of bekijken. Maximaal tien minuten of 100 Mb en geen schunnige dingen (je kan de moderators waarschuwen door een knop Flag as Inappropriate). Het leuke van Youtube is dat er ook bergen video’s over astronomie te vinden zijn! Wel zitten er heel veel filmpjes die wel astronomische titels hebben, maar het eigenlijk niet zijn. Typ bij search maar eens ‘quasars’ in en je komt veel video’s tegen van de popgroep Quasar of van de game Quasar. Black holes levert ook weer een boel niet-gerelationeerde (haha, wat een term) items op, maar een extra zoekwoord als astronomy levert weer goede hits. Kwestie dus van de juiste zoekwoorden om foute hits eruit te filteren. En zodoende kwam ik op die video over het OBSERVAN AGUJEROS NEGROS, het waarnemen van zwarte gaten (tenminste, dat gok ik als juiste vertaling). Kijk hier maar eens:

Andere zoektochtjes leveren ook leuke video’s op. Neem de woorden ‘Pluto + planets + Prague’ en je krijgt bijvoorbeeld een soort van aubade aan de ex-planeet Pluto, met dramatische muziek en al. Kijk hier voor het resultaat (of hier voor de Spaanse versie). NASA, Spitzer en Astrophysics leverde dit filmpje op. Kortom, Youtube is een leuke database van h

Share

Speak Your Mind

*