23 oktober 2018

Zeer grote en ijle planeet gevonden

Impressie van de planeet HAT-P-1Astronomen hebben een planeet ontdekt, die zowel de grootste planeet ooit als de meest ijle planeet is van de ruim 200 planeten die nu buiten het zonnestelsel zijn ontdekt. De planeet, melodieus genaamd HAT-P-1 (HAT staat voor Hungarian Automated Telescope) is zo ijl dat hij zou drijven in water als hij in een supergroot kosmisch zwembad zou worden gestopt. HAT-P-1 draait om een ster, die zelf weer deel uitmaakt van een dubbelstersysteem (genaamd ADS 16402 AB) in het sterrenbeeld Hagedis (Lacerta). De planeet is net als Jupiter een grote gasreus, die voornamelijk uit waterstof en helium bestaat. Z’n straal is 1,36 keer die van Jupiter en z’n massa 0,53 Jupitermassa’s. Dat maakt hem dus een ‘lichtgewicht’. De afstand tussen HAT-P-1 en z’n centrale ster is zeer klein: zo’n 7,5 miljoen km, dus 1/20e van de afstand Zon-Aarde. Een jaar op HAT-P-1 duurt dan ook slechts 4,5 dagen, d.w.z. zo lang doet de gasreus erover om

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.