26 mei 2024

M33 prachtig in beeld gebracht

M33 door Peter Pulles Afgelopen vrijdag kreeg ik van Peter Pulles, de bekende amateur-astrofotograaf, weer enkele prachtige opnamen die hij in augustus van enkele hemelobjecten genomen had. Eentje daarvan was van het sterrenstelsel Messier 33 in het sterrenbeeld Driehoek. Een heel mooie opname, die Peter genomen heeft met z’n gereviseerde Canon 350D (een zogenaamde Hutech Canon 350D) door z’n William Optics 80mm apo op een G41 montering. De opname dateert van 23 augustus 2006 en is in Frankrijk genomen. De foto is eigenlijk een ‘stack’ van verschillende opnames, namelijk 11 opnames van ieder 1 minuut en 1 opname van 10 minuten. Peter schrijft daarover: “Graag toon ik jullie mijn meest recente resultaat, een secure bewerking van mijn M33 plaatjes die ik in Frankrijk gemaakt heb. Gestacked met Images Plus en bewerkt via DDP in IMG+ en enkele PS-CS2 tips en technieken die ik op het web tegenkwam van o.a. Wodaski. Hij rekt bijv. het histogram heel ver op om alles er uit te halen en gaat met curves dan heel nauwkeurig tunen in elkaar opvolgende stappen. Erg moeilijk en tijdrovend (ben er ruim 5 uur mee bezig geweest!), maar het resultaat is opmerkelijk vind ik!“. En daar ben ik het uiteraard mee eens! Mooi gedaan hoor Peter!

Share

Speak Your Mind

*