14 juni 2024

Eerste vrouwelijke ruimtetoerist gelanceerd

Anousheh Ansari. Credit: NASA

Voordat ik overga op dit belangrijke nieuwsfeit over de eerste vrouwelijke ruimtetoerist die vanmiddag de ruimte in is geschoten even een huishoudelijke mededeling. Die luidt dat ik ontdekt heb dat m’n archieven niet goed werken. Wie bijvoorbeeld het archief van augustus wil openen die krijgt een foutmelding. Ergens bij m’n overgang in maart 2006 van HCCnet naar m’n huidige domein is het geloof ik fout gegaan. Via Blogger ben ik aan het kijken hoe het archief weer op orde te krijgen is, maar voorlopig moet je het maar even zonder archief doen. En wie per se toch wil weten wat ik op 7 april 2006 ook al weer voor belangrijks te melden had die mailt mij maar even.
Afijn, vanmiddag is dus de allereerste vrouwelijke ruimteroerist gelanceerd, om 17.09 uur Nederlandse tijd om precies te zijn. Het draait om Anousheh Ansari, een Iraans-Amerikaanse onderneemster in telecommunicatie. Dat gebeurde vanaf de Kazachstaanse basis Baikonur waar de Soyuz TMA-9 vertrok samen met NASA astronaut Michael Lopez-Alegria en de Russische kosmonaut Mikhail Tyurin aan boord. Met z’n drietjes reizen ze nu richting International Space Station (ISS), hé die net verlaten is door de ploeg van de Atlantis. Drie mannelijke ruimtetoeristen gingen Anoesheh voor, te weten Denis Tito (28 april 2001 gelanceerd), Mark Shuttleworth (ergens in 2002) en tenslotte ene Gregory Olsen (in 2005). Ik hoop wel dat ze welkom zijn op de ISS, want vandaag maakte NASA ook bekend dat er een chemisch lek ontdekt is aan boord van de ISS. De drie overgebleven astronauten roken vanmorgen allemaal iets en toen zijn er alarmbellen gaan rinkelen. Overigens, Anousheh Ansari heeft diep in haar buidel moeten tasten voor het ruimtetripje, want ze mocht maar liefst 16 miljoen euro’s neertellen voor deze acht dagen durende ruimtereis. Da’s heel wat meer dan Paris Hilton gaat betalen voor haar ruimtereis in 2008: die gaat er $ 195.000,- voor betalen. Zie m’n astroblog van 30 augustus j.l. (net uit m’n archief opgediept, haha). Wie de belevenissen van Anousheh Ansari allemaal wil nalezen kan op haar weblog terecht. Overigens stond er vanmorgen in het AD (blz. 16) dat ze morgen wordt gelanceerd, maar de NASA meldt op haar website dat expeditie nr. 14 (met aan boord onze Anousheh Ansari) van Soyuz wel degelijk vanmiddag is gelanceerd. Vanuit de ruimte is ze trouwens van plan om een weblog bij te houden, de eerste weblog ‘from space’. Há, ik krijg er dus een ver verwijderde collega bij!

 

Share

Speak Your Mind

*