17 juni 2024

Help, een ISS transitie over de Zon!

Anousheh Ansari. Credit: NASA

Vandaag kwam ik een schitterende foto tegen van ene Thierry Legault van een transitie (overgang) van het International Space Station (ISS) over de Zon. Ik heb een stukje gecropt en dat hierbij afgebeeld. De totale foto met daarop de hele Zon is hier te vinden. Legault heeft een website op astrosurf.com (hé, die ken ik 🙂 ) en daar staan meer juweeltjes van foto’s. Toen ik Legault’s foto zag dacht ik ‘dat wil ik ook wel eens meemaken, zo’n transitie’ en na even surfen kwam ik op de site van Thomas Fly. En da’s nou precies waarop ik best wel wat hulp kan gebruiken. Want op deze site wordt ergens gezegd dat er een e-mail alert bestaat en via dat waarschuwingssysteem krijg je te horen wanneer er een transitie van de ISS op jouw geografische lokatie plaatsvindt. Mooi natuurlijk als dat werkt. Maar de e-mailbutton wijst op een ander internetadres, die niet blijkt te werken. Als je in het adres (URL) echter de twee hoofdletters door kleine letters vervangt dan kom je op een pagina van SourceForge. En die wijst uiteindelijk weer op een projectpagina van Thomas Fly. Afijn, om een kort verhaal lang te maken, daar op die projectpagina staat een groene knop van te downloaden programma’s (“download ISS sun & moon transit prediction” staat er keurig op de knop vermeld). Dan kom je vervolgens op een pagina waar drie bestanden te downloaden zijn, een e-mail alertprogramma, een zgn. earth mapper en dan een programma genaamd World View. De eerste twee zijn java-scripts, die ik voor het gemak even hier en daar heb neergezet. En da’s nou precies wat me niet lukt: die java-applets te installeren. Ik heb Microsoft’s Java Virtual Machine (JVM) gedownload en geïnstalleerd. Resultaat: noppes. Ik heb Sun’s JVM gedownload en geïnstalleerd (nou ja, eigenlijk had ik die af geïnstalleerd) en het resultaat daarvan: niente, nada, nichts. Kortom: help! Wie weet hoe ik die dingen aan de praat krijg? Ik wil ook van de ISS transities voorspellen en bekijken. Wie van de trouwe astrobloggers-lezersschare kan mij helpen? Mail even (zie kontakt-tabblad hierboven) of geef even een comment. Bij de weg, nou we het toch hebben over de ISS, gisteren meldde ik al dat de Soyuz vanaf de basis Baikonur vertrokken is naar de ISS met aan boord de Amerikaans-Iraanse Anousheh Ansari. Op haar spaceblog schrijft ze dat de reis goed gaat en dat ze morgen om 9.30 uur pacific time gaan ‘docken’ met de ISS. Volgens mij is dat dus donderdagochtend 6.30 uur Nederlandse tijd.

Share

Speak Your Mind

*