15 september 2019

Nieuw type planeten ontdekt

Foto van Hubble uit de SWEEP-inventarisatie met daarop 9 sterren waar planeten zijn ge?dentificeerd Met behulp van NASA’s ruimtetelescoop Hubble heeft men in het centrale deel van de melkweg 16 nieuwe kandidaat-planeten ontdekt. Dit is de uitkomst van een verkenning van Hubble naar 180.000 sterren in de Melkwegkern, gelegen op een afstand van 26.000 lichtjaar. Over de resultaten van deze verkenning, die overigens Sagittarius Window Eclipsing Extrasolar Planet Search (SWEEPS) is genaamd, wordt vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel gepubliceerd.
Hubble keek naar een klein gebiedje aan de hemel in hoekgrootte niet meer dan 2 procent van de schijnbare oppervlakte van de maan. De 16 ontdekte planeten (ik laat dat woord kandidaten maar even weg; sinds die IAU-conferentie in Praag zijn ze wel erg huiverig om een planeet gewoon planeet te noemen) in zo’n klein gebied betekent dat er in de gehele Melkweg zo’n zes miljard planeten kunnen zijn! Netto resultaat van deze zomer: 1 planeet eraf (Pluto) en een paar miljard erbij!
Vijf van de 16 ontdekte planeten blijken ook nog eens bijzonder te zijn: ze draaien in minder dan

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.