20 juni 2024

Nieuw type planeten ontdekt

Foto van Hubble uit de SWEEP-inventarisatie met daarop 9 sterren waar planeten zijn geïdentificeerd. Credit: NASA, ESA, K. Sahu (STScI) and the SWEEPS science team

Met behulp van NASA’s ruimtetelescoop Hubble heeft men in het centrale deel van de melkweg 16 nieuwe kandidaat-planeten ontdekt. Dit is de uitkomst van een verkenning van Hubble naar 180.000 sterren in de Melkwegkern, gelegen op een afstand van 26.000 lichtjaar. Over de resultaten van deze verkenning, die overigens Sagittarius Window Eclipsing Extrasolar Planet Search (SWEEPS) is genaamd, wordt vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel gepubliceerd.
Hubble keek naar een klein gebiedje aan de hemel in hoekgrootte niet meer dan 2 procent van de schijnbare oppervlakte van de maan. De 16 ontdekte planeten (ik laat dat woord kandidaten maar even weg; sinds die IAU-conferentie in Praag zijn ze wel erg huiverig om een planeet gewoon planeet te noemen) in zo’n klein gebied betekent dat er in de gehele Melkweg zo’n zes miljard planeten kunnen zijn! Netto resultaat van deze zomer: 1 planeet eraf (Pluto) en een paar miljard erbij!
Vijf van de 16 ontdekte planeten blijken ook nog eens bijzonder te zijn: ze draaien in minder dan één dag om hun centrale ster. Dit type planeet wordt daarom Ultra-Short-Period Planet (USPP) genoemd. Hubble kon de 16 planeten niet direct zien, maar mat de vermindering van het licht van de sterren doordat de planeten, die ongeveer ter grootte van Jupiter zijn, voor de ster langs schoven. Voor deze zogenaamde transities werd gebruik gemaakt van de Advanced Camera for Surveys in de periode van 23 tot 29 februari 2004, die toen kennelijk nog werkte (zie m’n astroblog van 29 september j.l. over het regelmatig uitvallen van de ACS). Op de foto hierboven staan negen sterren waarbij planeten zijn geïdentificeerd. De planeet met de kortste baanperiode, genaamd SWEEPS-10, draait in 10 uren om z’n ster heen. De afstand tussen de planeet en de ster is 1,2 miljoen km en de temperatuur op de planeet is door die korte afstand maar liefst 1.650 graden celcius! Kijk, daar mogen ze met recht klagen over de temperatuur! Ik zag trouwens net dat de voorpagina van NRC Handelsblad de SWEEP-foto van Hubble laat zien. En hoe: zeskoloms breed! Kijk, da’s pas nieuws. Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*