Site pictogram Astroblogs

Opportunity gespot door Mars Reconnaissance Orbiter

credit: NASA/JPL/UA


Het voertuig Opportunity van de NASA, die op deze week op Mars de Victoriakrater in is gereden, is van bovenaf gefotografeerd door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). De MRO, ook van de NASA, kwam op 10 maart 2006 in een baan op Mars en sindsdien is deze in een baan gemanoeuvreerd die hem in staat stelt de rode planeet met ongeëvenaarde precisie te fotograferen. De foto van de Opportunity op de rand van de Victoriakrater, die als een zilveren stip te zien is, laat zien waartoe de MRO in staat is. Zelfs de bandensporen van de Opportunity zijn te zien (zie de foto met uitleg hieronder).

credit: NASA/JPL/UA

Door het bestuderen van de Victoriakrater, de grootste krater die Opportunity tot nu toe heeft bezocht, hopen de NASA-geleerden meer te weten te komen over de geologische opbouw van Mars. De Opportunity zou volgens de planning niet meer dan drie maanden rond moeten rijden, maar hij doet het zo goed dat hij inmiddels al aan z’n derde jaar (!) bezig is. De zonnepanelen geven hem daarbij de benodigde energie. Bron: NASA.

Harold Plooijer houdt lezing over telescopen Gisteren heeft Harold Plooijer voor sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing gegeven over astronomische instrumenten. Het was een interessante presentatie van de verschillende types telescopen, monteringen en oculairen. Voor een zaal van zo’n 30 enthousiaste leden vertelde Plooijer onder andere over welke telescopen je vooral niet moet kopen (zoals deze Marquant-telescoop, die maar lieft 525 keer volgens de handleiding moet kunnen vergroten) en welke wel kwaliteit bezitten. Ook liet hij zien dat je niet altijd hoef te beschikken over geautomatiseerde GoTo-systemen om toch gemakkelijk naar een hemelobject te kunnen ‘surfen’. Daarbij komt het aan op een slim gebruik van de verdeelcirkels op de montering van de telescoop. Misschien wel goed om daar een keertje op een waarneemavond aandacht aan te besteden. Een workshop ‘manuele GoTo’ of zoiets:-)

Astroblog dienstmededelingen

Ja, daar ben ik weer met even wat mededelingen van huishoudelijke aard:

Mobiele versie afsluiten