13 november 2018

Luchtbellen met geheugen nuttig voor zwart gat-onderzoek

luchtbel (zwart) die een spuitmond verlaat Natuurkundigen van de Universiteit van Chigago hebben ontdekt dat luchtbellen kunnen onthouden wat de omstandigheden waren toen ze werden gevormd en dat dit een soort van geheugen van de luchtbellen is. De situatie bij het ontstaan van een luchtbel als deze een ‘spuitmond’ verlaat wordt een singulariteit genoemd, waarbij de fysieke parameters naar oneindig neigen. In het geval van een luchtbel worden spanning en druk erg groot (niet oneindig natuurlijk). Volgens het team onder leiding van Sidney Nagel heeft het onderzoek aan de luchtbellen ook konsekwenties voor andere verschijnselen waarin singulariteiten voorkomen, zoals bij de vorming van zwarte gaten. Op 3 oktober 2006 verscheen een artikel (met de titel Breakup of Air Bubbles in Water: Memory and Breakdown of Cylindrical Symmetry) over het onderzoek in Physical Review Letters , welke ook hier te lezen is.
Tot nu toe dachten natuurkundigen altijd dat de luchtbel volkomen symmetrisch was ongeacht de initi

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.