29 maart 2024

Studenten maken begin van een planeet

Credit: Univ. Leiden/Groningen

Ja, lieve Astrobloglezers, jullie hebben het wel degelijk gelezen: studenten hebben een begin gemaakt met de vorming van een planeet, tenminste ls het experiment geslaagd is. En dat allemaal vandaag, dinsdag 24 oktober 2006. Het is geen filmopname van deel II van de Hitchhikers Guide to the Galaxy (waarin ook zo’n volkje van planetenbouwers voorkomt), maar betreft een experiment van vier sterrenkundestudenten van de Universiteit van Leiden en eentje van de Universiteit van Groningen. Voor de volledigheid: het gaat om Berry Holl, Dave van Eijck, Demerese Salter, German Chaparro uit Leiden en Guido van der Wolk uit Groningen. Vandaag hebben ze in Frankrijk aan boord van een speciaal ingerichte Airbus A300 in gewichtloze toestand gekeken of en hoe stof-en ijsdeeltjes samenklonteren in gewichtloze toestand. Van deeltjes tot een milimeter doorsnede is bekend dat ze kunnen samenklonteren door de zogenaamde Vanderwaalskrachten. Bij grotere brokstukken van enkele tientallen meters diameter is het de zwaartekracht die zorgt voor de binding van de stukken. Het onderzoek richt zich op de vraag of stof, ijs-en ijsstofdeeltjes wel of niet samenklonteren als de zwaartekracht geen rol speelt. Zo probeert men de eigenschappen te benaderen van deeltjes die zich in zogeheten protoplanetaire schijven rond pasgevormde sterren bevinden, en in het bijzonder na te gaan hoe de uiteindelijke vorming van planeten in zulke schijven op gang kan komen. De situatie in deze protoplanetaire schijven wordt het best benaderd door de deeltjes gewichtloos met onderlinge snelheden van een millimeter tot een centimer per seconde (ca. 4 tot 35 m per uur) te laten botsen. Op aarde is zo’n proef onmogelijk, omdat de deeltjes door de zwaartekracht op de grond vallen voordat ze kunnen samenklonteren. In gewichtloosheid lukt dat dus wel. Zo’n zero-G experiment hebben de vijf studenten vandaag gedaan tijdens een paraboolvlucht van een A300. Op hun weblog schrijven de studenten over hoe het vandaag allemaal verlopen is. Een korte video van de paraboolvlucht is hier te zien (noot: het videofilmpje geeft bij mij niet echt de indruk aan boord van een vliegtuig te zijn genomen, meer in een fabriekshal. Maar goed, de studenten vermelden het op hun weblog, dus zij zullen het wel weten;-)). Morgen maakt het studententeam een tweede vlucht. Het experiment is betaald door de ESA en van de botsing van milimeter grote siliconendeeltjes hebben ze filmbeelden gemaakt. Daaruit moet achteraf blijken óf en hoe de deeltjes samenklonteren. Dan wordt dus ook duidelijk of de vijf studenten het planetenbouwende volkje uit de Hitchhikers Guide echt hebben nagedaan. Bron: Univ. van Leiden/NRC-Handelsblad.

Share

Comments

  1. We hadden per ongeluk het verkeerde filmpje geupload. Nu staat de juiste film van ons gewichtsloos op onze website. En er volgen nog meer filmpjes.

  2. Ok, bedankt voor je reply. Filmpje is nu inderdaad van een A300 tijdens de zero-G fase. Leuk om te zien. Leuk trouwens dat je deze Astroblogs leest. Hoe ben je er zo op gekomen?

  3. Wij planetenbouwers hebben zo onze bronnen. Onder andere http://www.statcounter.com.

  4. Ja,tuurlijk op die manier. Er blijft ook niets verborgen hè;-))
    Hou je ons hier op Astroblogs nog op de hoogte van de resultaten van de experimenten? Suc6 er verder mee!
    Bij de weg, ken jij Maarten v.d. berg? Studeert ook sterrenkunde in leiden. Is m’n buurjongen èn vml. lid van Christiaan Huygens.

  5. Ik zal hem (Maarten) de groeten doen.

  6. This post has been removed by a blog administrator.

Speak Your Mind

*