29 maart 2024

Spectaculaire compositiefoto van de Krabnevel

Credit: X-ray: NASA/CXC/ASU/J.Hester et al.; Optical: NASA/ESA/ASU/J.Hester & A.Loll; Infrared: NASA/JPL-Caltech/Univ. Minn./R.Gehrz

De NASA is met een nieuwe compositiefoto gekomen van de bekende Krabnevel in het sterrenbeeld Stier. De Krabnevel, ook wel bekend als M1 (nummer 1 in de lijst van Charles Messier) is ontstaan in 1054, toen een zware ster aan het einde van z’n korte maar heftige leven als een supernova uitbarstte. De ster werd in China en Arabië 23 dagen overdag waargenomen en 653 dagen ’s nachts. De Krabnevel is het overblijfsel van de supernova van 1054. Op 9 november 1968 werd in het centrum van de Krabnevel een pulsar ontdekt, een zeer snel ronddraaiend object, door sterrenkundigen met de 300-meter radio telescoop van Arecibo Observatory in Puerto Rico. De pulsar is eigenlijk een neutronenster, een zeer compact object, wiens intensieve straling als een vuurtoren in een bundel wordt rondgeslingerd, wel 30 keer per seconde. De spectaculaire compositiefoto van de Krabnevel is tot stand gekomen door waarnemingen van drie ruimteverkenners van de NASA te combineren. De lichtblauwe kleur is van röntgenwaarnemingen van de Chandra satelliet, de groene en donkerblauwe kleur is van de optische Hubble ruimtetelescoop en tenslotte zijn de rode gedeelten afkomstig van de infraroodsatelliet Spitzer. In de foto is de pulsar ook te zien: de stip in het midden van de Krabnevel. Bron: Chandra/Harvard.

Credit: Guido v.d. Wolk

Planetenbouwers deel II
Even een vervolg op mijn astroblog van gisteren. Ik meldde dat het videofilmpje op de weblog van de vijf studenten niet echt de indruk gaf aan boord van een Airbus genomen te zijn. En dat bleek juist. Eén van de studenten, Guido v.d. Wolk, reageerde zelf op mijn bericht en zei dat ze inmiddels het juiste filmpje geplaatst hebben. Voor de liefhebbers hier te bewonderen. Inmiddels hebben ze er ook dag 2 van de paraboolvluchten opzitten met een vlucht over de Middellandse Zee en hun verslag daarvan is in hun weblog te lezen. Wat de experimenten zelf betreft vermelden ze: ‘we were able to report excellent results for single dust collisions.’!! Goed nieuws dus. Een korte impressie van de tweede dag is hier te zien. Morgen is er nog een dag en dan vliegen ze over de Atlantische Oceaan. Afijn: morgen dus deel III van de planetenbouwers!

Share

Speak Your Mind

*