13 juni 2024

NASA lanceert stereo-satellieten

credit: NASA

Gisteravond heeft de NASA vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Flordia met een Boeing Delta II raket twee satellieten gelanceerd, de zogenaamde Stereo-missie (waarbij Stereo staat voor Solar TErrestrial RElations Observatory). De bedoeling van de twee identieke satellieten is dat ze op ruime afstand van elkaar foto’s van de zon gaan maken die een 3D-beeld van de zon moeten opleveren. De missie moet ook inzicht geven in het ontstaan van magnetische stormen op de zon, de zogenaamde coronal mass ejections (CME’s). De NASA wil te weten komen waarom die stormen ontstaan, hoe ze gevormd worden en welke route ze in de ruimte kiezen.
Bij de twee Stereo-satellieten wordt een ‘voor’ en een ‘achter’ satelliet onderscheiden. Nu reizen ze nog in elkaars buurt naar de maan, die ze door de zwaartekrachtswerking een slinger zal geven. Over een maand ongeveer zal dat gebeuren. De ‘achter-Stereo’ zal ver weg van de Aarde worden geslingerd achter de baan van de Aarde en zal in een baan om de Zon terechtkomen. De ‘voor-Stereo’ zal na zes weken nog een keertje bij de maan komen en dan vooruit worden geslingerd, zodat deze vóór de Aarde terecht komt. In dit filmpje is het allemaal te zien, waarin A=voor (ahead) en B=achter (behind). Zouden we voor het bekijken van de resultaten van de Stereo-satellieten ook zo’n 3D-brilletje op moeten doen? Bron: NASA.

De planetenbouwers deel III De weblog van de vijf studenten-planetenbouwers geeft vandaag geen nieuws over een eventuele nieuwe vlucht boven de Atlantische Oceaan. Misschien dat ze vanavond nog wat nieuws te melden hebben, maar op dit moment is het stil. Wel heeft één van de studenten, Demerese Salter, in een commentaar op m’n Astroblog van eergisteren aangegeven dat ze Maarten v.d.Berg (student sterrenkunde in Leiden én m’n buurjongen) de groeten zal doen. Haha, de wereld zit toch maar klein in elkaar af en toe. Geen wonder dat ze ‘m aan boord van een Airbus na gaan bouwen 😉 )

Astroblogs-dienstmededelingen Ja, daar is er weer eentje, trouwe Astrobloglezers. Dit keer een nieuw snufje geïnstalleerd: een zogenaamde newsfeed, linksboven te vinden. Tsja, je moet met je tijd meegaan, toch? De RSS-link moet je kopiëren en in je nieuwslezer stoppen. Die link is dus http://www.astroblogs.nl/atom.xml om precies te zijn. Zo’n nieuwslezer kan dan automatisch volgen of er nieuwe astroblogs zijn en dat wordt in de nieuwslezer getoond. Zelf gebruik ik de gratis Feedreader 3. Wie wil kiezen uit één van de tientallen andere nieuwslezers kan hier terecht voor een lange lijst. Wie er zeker van wil zijn geen enkele Astroblog te missen (en wie wil dat nou niet??) die gebruikt de Astroblog-nieuwsfeed.

Share

Speak Your Mind

*