28 juli 2021

NASA lanceert stereo-satellieten

Lancering van de Stereo-satellieten Gisteravond heeft de NASA vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Flordia met een Boeing Delta II raket twee satellieten gelanceerd, de zogenaamde Stereo-missie (waarbij Stereo staat voor Solar TErrestrial RElations Observatory). De bedoeling van de twee identieke satellieten is dat ze op ruime afstand van elkaar foto’s van de zon gaan maken die een 3D-beeld van de zon moeten opleveren. De missie moet ook inzicht geven in het ontstaan van magnetische stormen op de zon, de zogenaamde coronal mass ejections (CME’s). De NASA wil te weten komen waarom die stormen ontstaan, hoe ze gevormd worden en welke route ze in de ruimte kiezen.
Bij de twee Stereo-satellieten wordt een ‘voor’ en een ‘achter’ satelliet onderscheiden. Nu reizen ze nog in elkaars buurt naar de maan, die ze door de zwaartekrachtswerking een slinger zal geven. Over een maand ongeveer zal dat gebeuren. De ‘achter-Stereo’ zal ver weg van de Aarde worden geslingerd achter de baan van de Aarde en zal in een baan om de Zon terechtkomen. De ‘voor-Stereo’ zal na zes weken nog een keertje bij de maan komen en dan vooruit worden geslingerd, zodat deze v

Laat wat van je horen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.