4 oktober 2023

Spitzer en Chandra komen met leuke Halloweenplaatjes

Credit: NASA

Niet toevallig vandaag, Halloween, even wat plaatjes van Spitzer en Chandra met heel toepasselijke enge plaatjes. De infraroodtelescoop Spitzer van de NASA komt met een hele ‘spooky’ foto van een galactische slang. Het is een donkere wolk in het sterrenbeeld Boogschutter, in de richting van het centrum van de Melkweg dus. De afstand tot de Aarde is ongeveer 11.000 lichtjaar. De wolk bevat waarschijnlijk een aantal zeer zware jonge proto-sterren, waarvan er eentje al te zien is. De rode ster op de buik van de slang is zo’n mega-ster met een massa van 20 tot 50 zonsmassa’s!
De blauwe sterren zijn allemaal voorgrondsterren, die niet tot de galactische gas- en stofwolk horen. De heldere rode nevels onder de slang zijn wat koelere wolken, die door enkele sterren tot stralen worden gebracht. De slang is onzichtbaar in visueel licht, maar de infraroodcamera van Spitzer brengt hem mooi in beeld. Wie trouwens de foto zonder die lijntjes om de slang wil zien moet hier maar even kijken. De röntgensatelliet Chandra, ook al van de NASA, kwam eerder al met een foto van een supercluster in Perseus. De röntgenstraling lijkt net een doodshoofd, dus wel aardig om vandaag te publiceren. De cluster ligt 320 miljoen lichtjaar hiervandaan. Happy Halloween allemaal!! O ja, nou we het toch voortdurend over de NASA hebben: zoals ik gisteren al vermoedde heeft NASA-baas Griffin zojuist bekendgemaakt dat de Hubble ruimtetelescoop een opknapbeurt krijgt en dat het beestje weer mee kan tot 2013. Geen nieuws dus. 🙂

Credit: NASA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: