28 juli 2021

Spitzer en Chandra komen met leuke Halloweenplaatjes


Niet toevallig vandaag, Halloween, even wat plaatjes van Spitzer en Chandra met heel toepasselijke enge plaatjes. De infraroodtelescoop Spitzer van de NASA komt met een hele ‘spooky’ foto van een galactische slang. Het is een donkere wolk in het sterrenbeeld Boogschutter, in de richting van het centrum van de Melkweg dus. De afstand tot de Aarde is ongeveer 11.000 lichtjaar. De wolk bevat waarschijnlijk een aantal zeer zware jonge proto-sterren, waarvan er eentje al te zien is. De rode ster op de buik van de slang is zo’n mega-ster met een massa van 20 tot 50 zonsmassa’s!
De blauwe sterren zijn allemaal voorgrondsterren, die niet tot de galactische gas- en stofwolk horen. De heldere rode nevels onder de slang zijn wat koelere wolken, die door enkele sterren tot stralen worden gebracht. De slang is onzichtbaar in visueel licht, maar de infraroodcamera van Spitzer brengt hem mooi in beeld. Wie trouwens de foto zonder die lijntjes om de slang wil zien moet hier maar even kijken.
De r

Laat wat van je horen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.