17 juni 2024

Supercomputer lost heliumprobleem op

Pluimen ¹³koolstof in sterren met een lage massa worden opgetild (rood) door opstijgende waterstofrijke wolken (groen). Credit: LLNL.

Met behulp van een supercomputer van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) is een probleem opgelost waar sterrenkundigen al lang mee worstelen: het waargenomen tekort aan ³He (Helium 3, d.w.z. helium dat bestaat uit twee protonen en één neutron, in tegenstelling tot gewoon helium dat in z’n kern twee protonen en twee neutronen heeft) in het heelal. Volgens modellen zouden lage massa-sterren, die 1 tot 2 keer zo zwaar als de zon zijn, namelijk veel ³He moeten produceren en dat zou na de periode van waterstofverbranding in de ruimte worden gespuwd. Na die fase zetten deze sterren gigantisch op en worden ze rode reuzen genoemd. De hoeveelheid ³He die ze uitspuwen is echter in conflict met de gemeten hoeveelheid ³He in het heelal. Tijdens de Big Bang is ook een klein beetje ³He gevormd (zo’n 0,001% van de materie in het heelal), maar tussen de theoretische modellen en de praktische gemeten hoeveelheden ³He bleef een gapend gat (om precies te zijn: de sterren zouden tot een productie van 0,1% ³He moeten komen, maar de waargenomen hoeveelheid komt niet boven de 0,001%). Maar nu is daar door theoretici van LLNL een eind aan gemaakt. In een driedimensionaal hydrodynamisch computermodel van een rode reus kwamen ze er achter dat deze sterren in staat zijn hun door henzelf geproduceerde ³He ook weer te vernietigen. Na de waterstoffase komt de kern, die uit helium-4 bestaat, tot fusieverbranding. Net buiten die kern bevindt zich ook ³He en daar blijken stromingsprocessen op te treden die er voor zorgen dat ³He toch kan verbranden in de kern. Tot nu toe dacht men dat ³He erg stabiel is, maar de mix in de stermantel is hun toch fataal. Een video-animatie van de ³He -mixing in de rode reuzen is hier te vinden. Bron: LLNL.

Migratie Blogger > WordPress lukt nog niet erg. Vanmiddag heb ik een eerste poging gewaagd om de Astroblogs te migreren van Blogger naar WordPress. Maar dat is niet gelukt. De hostserver bleek moeilijk te doen met zogenaamde CURL-extensies die behoren tot het PHP-programmeren. Vraag mij niet wat dat inhoudt, ik heb zelf ook geen idee, maar gevolg is wel dat Astroblogs eventjes plat lag. Astroblog-luisteraars eh.. lezenaars zullen dat vanmiddag wellicht gemerkt hebben. Excuses daarvoor.

Share

Speak Your Mind

*