2 december 2023

Dynamica van sterrenstelsels

Samensmelting van twee sterrenstelsels. Credit: Hubble Space Telescope

Gisteravond heeft Remco van den Bosch, derde jaarspromovendus sterrenkunde aan de Sterrewacht in Leiden (jawel, Sterrewacht zónder n) een lezing gehouden voor leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht. Het werd een boeiende lezing van Remco over diverse aspecten van de evolutie en dynamika van sterrenstelsels. Vooral de diverse filmpjes waarin die evolutie en dynamika ‘life’ in beeld werden gebracht vonden veel gehoor onder het publiek. Zo zagen we onder andere hoe sterrenstelsels onder invloed van de zwaartekracht elkaar aantrekken en dan botsen. Ook waren beelden te zien van de duitse sterrenkundige Genzel van sterren in de buurt van het centrum van de melkweg. De hoge snelheden waarmee deze sterren rondom Sagittarius A* draaien kan maar één ding betekenen: Sag A* is het echte centrum van de melkweg en er bevindt zich daar een superzwaar zwart gat met een massa van 3,6 miljoen zonsmassa’s. Een ‘lichte’ versie van dat indrukwekkende filmpje is hier te verkrijgen. De website van Genzel met meer leuke dingen is hier te zien. Remco v.d. Bosch is deelnemer aan het zogenaamde Sauron-project. Nee, geen project om die aardige meneer die iets met ringen te maken heeft beter in kaart te krijgen. Sauron draait om een instrument op La Palma, welk van de europese ESA is (en waar onze belastingcenten in zitten, zoals Remco diverse keren opmerkte), die in sterrenstelsels heel gedetailleerde kaarten maakt van de spectra ervan. Door die spectra krijgt men een idee van de snelheden van het gas en dat maakt de bewegingen in zo’n stelsel duidelijk. Remco schetste ons diverse resultaten van het sauron-project. Een voorbeeld van een artikel over Sauron, waar ook Remco aan heeft meegedaan, is voor de liefhebbers hier te lezen. Veel plezier d’r mee 🙂

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: