22 september 2018

Gigantische ring om clusters van sterrenstelsels ontdekt

ring van gas in Abell 3376Met behulp van de Very Large Array (VLA) radio telescoop van het National Science Foundation zijn sterrenkundigen er in geslaagd om rond een cluster van sterrenstelsels gigantische ringvormige structuren te ontdekken. De cluster, Abell 3376 genaamd, ligt zo’n 600 miljoen lichtjaar hiervandaan. Sommige van die structuren zijn al zo’n 6 miljoen lichtjaar in doorsnede (!), dus we praten over iets kolossaals. Op de foto hierboven zijn de structuren in rood te zien, waargenomen in radiogolven, uitgezonden door electronen die in magneetvelden spiraliseren. Naast de waarnemingen in het radiogolfgebied werd de ring om Abell 3376 ook bekeken met behulp van de r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.