30 november 2023

Publiekslezing: “Sterrenkunde in het Oude Nabije Oosten”

Publiekslezing: “Sterrenkunde in het Oude Nabije Oosten”
Door Dr. Robert H. van Gent

Robert van Gent is werkzaam als Universiteitsdocent aan de Universiteit van Utrecht in de Vakgroep Sterrenkunde en Geowetenschappen.Voornamelijk op het gebied van de geschiedenis van de sterrenkunde, tijdrekenkunde en hemelcartografie.De geschiedenis van de sterrenkunde begint in Mesopotamië. Spijkerschrifttabletten uit het 2de en 1ste millennium v.Chr. Deze leveren ons de vroegste kalenders, beschrijvingen van de sterrenbeelden en theorieën over de bewegingen van de zon, de maan en de planeten.In de afgelopen decennia is meer en meer duidelijk geworden dat vele astronomische ontdekkingen, die vroeger aan de oude Grieken werden toegeschreven, al in het Tweestromenland bekend waren. De rol van de Egyptische sterrenkunde, die volgens populaire werken een grote ouderdom bezat, blijkt van veel minder invloed te zijn geweest op de ontwikkeling van de latere sterrenkunde.

Share

Comments

  1. merci voor de informatie

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: