28 maart 2024

De maan is minder doods dan gedacht

Ina gebied met zeer jongekraters

Credit: NASA

Lange tijd dachten maandeskundigen dat onze naaste buur de maan in geologisch opzicht al 3,2 miljard jaren zo dood als een pier is. Maar dat idee is sinds deze week onder vuur komen liggen door Peter Schultz van de Brown Universiteit (Rhode Island, VS) en collega’s van hem.Die komen namelijk met resultaten van een onderzoek dat laat zien dat er op de maan kraters zijn die ‘slechts’ tien miljoen jaar geleden hooguit zijn ontstaan tijdens gaserupties. Tien miljoen jaar is voor geologen hetzelfde als wat wij ‘gisteren’ noemen, dus kort geleden.

De eerste aanwijzing dat de maan gassen uitstoot werd al in 1975 gevonden door de Apollo-missie, die in dat jaar voor het laatste actief was en aan de Russische Sojoez werd gekoppeld. De Apollo-bemanning zag toen sporen van het gas radon op het maanoppervlak. Schultz en z’n collega’s hebben een gebied van de maan bekeken dat Ina wordt genoemd. Er liggen enkele kraters in Ina (rare naam eigenlijk voor een gebied, maar dit even terzijde 😉 ) De kraters is Ina blijken messcherpe randen te hebben, hetgeen erop duidt dat er nog geen erosie heeft plaatsgevonden. Dat er op de maan erosie plaatsvindt klinkt misschien een beetje raar als je weet dat er geen dampkring en geen water op de maan zijn, maar ook de temperatuursverschillen leiden normaal gesproken tot erosie van gesteente. Op foto’s zijn de kraters in Ina erg helder, wat ook duidt op een jonge leeftijd. Beelden van de kraters (zie de afbeelding, die overigens in valse kleuren is) doen de onderszoekers vermoeden dat er zogenaamd titanium-basalt in de kraters zit. Schultz e.a. denken dat vulkanische aktiviteit in de vorm van gasuitstoot de kraters in het Ina-gebied hebben veroorzaakt. En dat alles niet langer dan tien miljoen jaar geleden. Zou morgen dus zo weer kunnen gebeuren. 🙂 Vandaag hebben Schultz en consorten een artikel over hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Bron: Nature + Brown Universiteit

En dan even nog wat anders: oplettende lezers zullen gemerkt hebben dat er sinds een paar dagen ook een andere kalender in de zijbalk staat. Eentje namelijk met astro-gebeurtenissen erin vermeld. Zo is er binnenkort bijvoorbeeld de jaarlijkse meteorenzwerm de Leoniden. Interessant te weten dat de Aarde korte tijd even een oud stofspoor van de moederkomeet van de Leoniden passeert en dat we dan in Europa mogelijk honderden meteoren per minuut kunnen zien. Wil je weten wanneer precies? Kijk dan in de Astroblogkalender.

Share

Speak Your Mind

*