11 december 2023

Wordt terug in de tijd reizen werkelijkheid?

cramer en nagourney

John Cramer en Warren Nagourney (Credit: Universiteit van Washington).

Als het aan de natuurkundigen John Cramer en Warren Nagourney (Universiteit van Washington) ligt dan wordt terug in de tijd reizen binnenkort werkelijkheid. Dat wil zeggen: de beste mannen zijn van plan een experiment op te zetten om fotonen terug in de tijd te sturen! ‘Quantum retrocausaliteit‘ zoals dat met een deftig woord heet. Met hun experiment betreden Cramer en Nagourney het terrein van de quantumnatuurkunde, waarover de meest vreemde paradoxen bestaan. Eén daarvan is de Einstein-Podolsky-Rosen paradox, ergens in de jaren dertig door deze drie heren bedacht. Die paradox zegt dat paren van atomen, zoals fotonenparen, elkaar kunnen beïnvloeden ongeacht hoever ze van elkaar verwijderd zijn. De lichtsnelheid is daarbij dus niet van invloed. Als van een fotonpaar, dat ergens ontstaan is en inmiddels zeven lichtjaar van elkaar verwijderd, één van de fotonen wordt beïnvloedt dat merkt dat andere foton dat onmiddelijk. Aldus de paradox. Cramer en Nagourney denken nu dat er tussen de twee fotonen een signaal uitgaat dat terug gaat in de tijd. Da’s dus net zoiets als de lotto winnen voordat je het winnende kaartje hebt gekocht of bij het treinstation aankomen voordat je je huis hebt verlaten 🙂 . Een recent experiment onlangs met ‘verwante fotonen’, zoals ze worden genoemd, aan de Universiteit van Innsbruck (Oostenrijk) versterkt Cramer en collega in hun idee dat signalen tussen fotonen terug kunnen reizen in de tijd. Ze schieten daarbij fotonen door twee tien km lange optische fiberdraden en hopen dan aan te kunnen tonen dat veranderingen in één van de fotonen direct (maar dan ook echt direct, dus sneller dan het licht) doorwerken in het verwante foton. Dat betekent dat op die tien km lange kabel de signalen sneller dan 50 milliseconden moeten doorwerken. Duurt het langer dan is er geen ‘back to the past’ effect. En dan kunnen we dus helaas niet terug reizen naar het verleden 🙁 . Bron: Seattle Post Intelliger.

Share

Comments

 1. Ik wil heel graag terug reizen in de tijd, zou het ook voor de gewone man/vrouw mogelijk worden terug te reizen? Zal wel een zooitje worden ben ik bang, de ene wel, de andere niet terug in de tijd. Ik wil bijvoorbeeld graag mijn huis terug, maar die mensen die er nu wonen moeten dan weer een andere plek hebben. Anyway als het mogelijk is wil ik graag proefkonijn zijn.

 2. OK, je staat nummer 1 op de lijst van mensen die ik terug na sturen. Ik ben dan nummer 2. Ga ik een half jaar terug, verhuis tijdelijk naar Liemde, koop een paar postcodeloten en wordt miljonair in december. Joepie!! 🙂

 3. Wilson von Googlehausen zegt

  Hmmm, ”kruistocht in spijkerbroek” zou dan toch op waarheid gebaseerd zijn.

  Het signaal tussen die twee verwante atomen of lichtdeeltjes zouden dan tachyons of neutrino’s moeten zijn neem ik aan aangezien afstand geen invloed heeft? Alleen zo zou er dan gelijktijdige wederzijdse beïnvloeding kunnen zijn.

 4. Wilson von Googlehau zegt
 5. Tachyonen zijn inderdaad deeltjes die sneller gaan dan het licht. neutrino’s niet, die gaan net als fotonen met de lichtsnelheid.

 6. Wilson von Googlehausen zegt

  Ik heb wel vaker over dingen gedroomd die later uitkwamen. Op het momemt dat ik het dan in de werkelijkheid meemaakte, kreeg ik dat hele bekende gevoel en gedachte weer terug over die ”gebeurtenis” die ik eerder meemaakte in mijn droom en dat toch heel gedetailleerd. Na meerdere keren dit ervaren te hebben, is dit voor mij nu wel een bewijs dat verleden, heden en toekomst wel met elkaar verbonden zijn en dat mogelijk de Tachyonen hierbij een grote rol spelen. Het verleden bestaat dus dan wel, want als je iets uit de ”toekomst” ziet, dan moet er dus wel een verleden zijn.
  Stoffelijk verplaatsen naar een andere tijd is eigenlijk net zo gecompliceerd als die dromen, alleen wordt het dan nog veel interessanter.

 7. Wilson von Googlehau zegt

  Ik heb wel vaker over dingen gedroomd die later uitkwamen. Op het momemt dat ik het dan in de werkelijkheid meemaakte, kreeg ik dat hele bekende gevoel en gedachte weer terug over die ''gebeurtenis'' die ik eerder meemaakte in mijn droom en dat toch heel gedetailleerd. Na meerdere keren dit ervaren te hebben, is dit voor mij nu wel een bewijs dat verleden, heden en toekomst wel met elkaar verbonden zijn en dat mogelijk de Tachyonen hierbij een grote rol spelen. Het verleden bestaat dus dan wel, want als je iets uit de ''toekomst'' ziet, dan moet er dus wel een verleden zijn.
  Stoffelijk verplaatsen naar een andere tijd is eigenlijk net zo gecompliceerd als die dromen, alleen wordt het dan nog veel interessanter.

 8. Tsja, wie weet. Dromen zijn sowieso wonderlijke fenomenen. Ik moet constateren dat ik zelf m’n dromen nooit kan herinneren. Ik zal heus wel dromen, dat schijnt ieder mens te doen, maar zodra ik wakker wordt ben ik het kwijt. Maar ik heb een boek over dromen van de engelsman J.W.Dunne, waarin hij ook die voorspellende eigenschappen van dromen beschrijft. En de paar keren dat ik dat boek las kon ik mijn dromen WEL herinneren. Vreemd toch? Lees ook eens deze site over tachyonen en dromen: http://www.dossierx.nl/content/view/381/28/.

 9. Jacqueline zegt

  Tijdreizen? Leuk! Mag ik dan ook mee??
  Ik zie alleen niet het verband tussen het effect van een verandering in de ene foton op de andere en het reizen in de tijd.
  Zoals er ook wel eens van 1-eiige 2-lingen ervaringen zijn dat als de 1 pijn heeft, de ander daar ook gevolgen van ondervindt. Dat speelt zich af Hier&Nu, en heeft geeft toch geen bewijs van reizen in de tijd. Zo ook met de fotonen-test lijkt mij……

 10. Het idee is volgens mij: de verwante fotonen kunnen alleen op afstand reageren als ze terug kunnen reizen in de tijd.

 11. Tijd reizen, als ik in de tijd kon reizen, zou ik ver in de toekomst reizen, ver weg van deze wereld.
  Reizen door de ruimte

 12. Tsja, ’t is niet gezegd dat het in de toekomst allemaal beter zal zijn hoor. Ik hoop ’t wel.

 13. desoto'55 zegt

  terug in de tijd reizen,is volgens mij absoluut onmogelijk (helaas) je kan niet gisteren leven en je kan niet morgen leven,het leven bestaat constant uit NU….

 14. Lijkt me leuk kan je eens een toespraak van cicero toehoren of kijken hoe Napoleon wordt verslagen. De geschiedenislessen zouden plots véééél intresanter zijn. 😉

 15. Helaas is dit wetenschappelijk onmogelijk.

  wanneer je terug in de tijd wilt, moet je sneller gaan dan het licht. Dit is natuurkundig niet haalbaar 😉

  en als het wel haalbaar is zal het nog wel een paar 1000 jaar op zich laten wachten 😉

  sorry allemaal (A)

 16. wateenfeest zegt

  klinkt leuk zou wel willen terug reizen naar 6 juni 1944

 17. onbekent zegt

  ik zou dol graag 2jaar terug de tijd in te reizen.

  ik zou dingen anders hebben aan gepakt en eerder verteld of wat dan ook.

  hoe alles nu is zit het allemaal even flink tegen en het lijkt er niet bepaald minder op te worden.

  voor mij zijn dingen hoe het nu is zo ontzettend moeilijk :'(.

  ik heb veel gebeden en gehoopt en men heeft mij gehoort en heeft mij gegeven waar ik om vroeg.

  maar men heeft alles net zo hard weer afgenomen alsof het niets was.

  het zou alles zo veel makkelijker maken om terug in de tijd te gaan om dingen te verbeteren.

  ik zou zelf nog proefpersoon worden al kost het mijn leven daarvoor maar dan heb ik als het werkt wel zekerheid dat alles mischien toch ooit nog op zijn pootjes terecht komt.

 18. Fabricius zegt

  Door te reageren op dit bericht gaan we ook behoorlijk ver terug in de tijd

 19. Ja mischien is in de tijd reizen wel mogelijk maar hoe wil je terug komen. Stel ik ga terug in de tijd en ik vermoord mijn opa hoe kan ik dan ooit terug komen want ik ben er dan toch niet meer want ik ben nooit geboren in die tijd. Dus eigenlijk klopt er iets niet aan tijdreizen.

  • Da's inderdaad de paradox die telkens terugkomt en die je ook in films als Going Back to the Future uitgesponnen zien. Ik zou de oplossing op deze paradox niet weten. Ik heb trouwens lang geleden een SF-verhaal gelezen dat hier op lijkt: een man gaat met een tijdmachine vele miljoenen jaren terug in de tijd. Hij loopt daar wat rond en trapt per ongeluk op een klein beestje. Hij reist weer terug naar z'n eigen tijd en daar blijkt plots iedereen verdwenen te zijn. Wat was het geval: dat kleine beestje was de voorloper van vele soorten van leven, inclusief de mens. Oeps!

 20. Ik wil dan terug naar de de tijd van de eerste mensen

  daar is alles nog onschuldig en vernietigen we de hele aarde niet..

  Vinden jullie de lotto winnen no serieus gelukkiger maken dan lekker in de natuur bezig zijn??

 21. De deeltjes versneller in zwitserland denkt er nu anders over. die was 50 nanoseconde sneller dan het licht, dit is niet veel, maar toch. als dit nog een keer wordt uitgevoerd en het is weer het zelfde verhaal dan is het dus geen fictie meer 🙂 Van die 1000 mag je een 1 maken.

  Btw. ik zou het best wel willen dan ga ik terug naar 1961, het leven volgen van mijn moeder en mijn opa wat beter leren kennen. ik heb hem maar 8 jaar gekend, niet lang dus.

 22. Hadrianus zegt

  Fijn, krijgen we de grootvaderparadox, maar dan reality!

 23. Ik wil een proefpersoon zijn! zou graag terugwillen naar 1 januari 2014… Goed gebruik maken van de start in plaats van een dom beslissing nemen

  dus wanneeer er een experiment is contact me!

 24. Interessant! Ik wil ook proef konijn wezen…en dan terug gestuurd worden naar Maart 1999
  Dan nog een vraag…als je jezelf terug stuurt in de tijd kom je dan je jezelf tegen in die tijd en kan dat niet leiden tot een storing (samen smelting?)

 25. Graag. Dan liet ik me de liefde van mijn leven niet meer ontglippen. 25-jaar later denk ik bijna nog elke dag aan haar. Gelukkig gaat het Sarah goed.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d