28 mei 2024

Sterrenkundigen kiezen een Top-10 van mooiste Hubblefoto’s

Sterrenkundigen hebben deze week een top-10 gekozen van de mooiste foto’s die de Hubble ruimtetelescoop de afgelopen 16 jaar gemaakt heeft. Uiteraard zijn jullie benieuwd naar die Top-10. Welnu, hier is ‘ie (voor alle foto’s geldt als Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI / AURA):

Nr. 1: De Sombreronevel (M104):

no1_350x1751.jpg

Nr. 2: De Miernevel (Mz3):

Nr. 2 de Miernevel

 

 

 

Nr. 3: De Eskimonevel (NGC 2392):

Nr. 3 De Eskimonevel

 

 

 

Nr. 4: De katteoognevel:

Nr. 4 De katteoognevel

 

 

 

Nr. 5: De uurglasnevel:

Nr. 5 De uurglasnevel

 

 

 

Nr. 6: De kegelnevel

Nr. 6 De kegelnevel

 

 

 

Nr. 7: gasnevel in Zwaan

Nr. 7 Gasnevel in Zwaan

 

 

 

Nr. 8: ‘Starry night’ (genoemd naar een schilderij van Van Gogh):

Nr. 8 Starry Night

 

 

 

Nr. 9: Twee botsende sterrenstelsels (NGC 2207 en IC 2163):

Nr. 9 Twee botsende sterrenstelsels

 

 

 

En last but not least Nr. 10: De Trifidnevel:

Nr. 10 De Trifidnevel

 

 

 

En dat is de top-10 van de mooiste door Hubble gemaakte plaatjes. Aldus een stelletje sterrenkundigen. Geen idee wie dat precies waren, maar ik kwam het bericht over die top-10 in heel veel digitale kranten tegen, o.a. de Daily India (jaja, dat is me een bron 😉 )  en de Daily Mail. Het gekke is weer dat ik op de officiële website van Hubble niets terugvind van die Top-10. Maar goed, doet er niet toe, het blijven tien héle mooie plaatjes. Wie meer info over de tien objecten wil (en ook plaatjes ervan in véél grotere resolutie) die kan op die site van Hubble terecht.

Share

Speak Your Mind

*