12 april 2024

Volgende week: publiekslezing bij Christiaan Huygens

route_nvwa.gifOp vrijdag 1 december a.s. zal bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens de jaarlijkse publiekslezing worden gehouden. Dat zal deze keer gebeuren door Robert H. van Gent, werkzaam als Universiteitsdocent aan de Universiteit van Utrecht in de Vakgroep Sterrenkunde en Geowetenschappen. Het onderwerp van de publiekslezing is Sterrenkunde in het Oude Nabije Oosten. Voor leden van Christiaan Huygens is de lezing gratis. Niet leden betalen € 2,50. De publiekslezing wordt gehouden in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1 in Papendrecht (nabij Wijngaarden). Telefoon clubhuis: (0184)412618. Zie bijgaand kaartje. Een complete routebeschrijving is te vinden op de website van Christiaan Huygens.In de publiekslezing zal het gaan om de geschiedenis van de sterrenkunde vanaf het begin in Mesopotamië. Spijkerschrifttabletten uit het 2de en 1ste millennium v.Chr. leveren ons de vroegste kalenders, beschrijvingen van de sterrenbeelden en theorieën over de bewegingen van de zon, de maan en de planeten.

Sterrenkunde in de MiddeleeuwenIn de afgelopen decennia is meer en meer duidelijk geworden dat vele astronomische ontdekkingen, die vroeger aan de oude Grieken werden toegeschreven, al in het Tweestromenland bekend waren. De rol van de Egyptische sterrenkunde, die volgens populaire werken een grote ouderdom bezat, blijkt van veel minder invloed te zijn geweest op de ontwikkeling van de latere sterrenkunde.Robert van Gent is geboren in Dordrecht (hé, da’s een soort van thuiswedstrijd dus) en momenteel werkt hij aan een project over de geschiedenis van Nederlandse hemelcartografie. Wie meer info wilt kan terecht op de homepage van Robert van Gent.

Share

Speak Your Mind

*