25 mei 2024

Binnenkort Geminiden te zien

Credit: Urania

In de nacht van woensdag op donderdag (13 > 14 december a.s.) kunnen we wellicht getracteerd worden op een mooie meteorenzwerm: de Geminiden! Als het meezit kunnen we in de nanacht zo’n 60 ( 😯 ) meteoren per uur zien. Dat wil zeggen als de weergoden meehelpen. De Maan zal niet zoveel storen, want hij is net voorbij het laatste kwartier. Zoals de naam al zegt lijken alle Geminiden afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). Het punt waar de meteoren vandaan komen heet de radiant. In werkelijkheid bewegen de meteoren in de ruimte evenwijdig aan elkaar, als onderdeel van een stofspoor dat ooit door de planetoïde 3200 Phaethon is achtergelaten. Als de aarde door het stofspoor trekt lijken de deeltjes, net als de evenwijdig lopende rails en bovenleiding van een spoorweg, samen te komen in één punt. Het kaartje laat de radiant van de Geminiden zien. Het maximum van de Geminiden valt helaas donderdag overdag, om een uur of twaalf ’s middags. Het moeten wel hééél heldere meteoren zijn als we die willen zien. 😉 Als er Astroblogslezers zijn die de Geminiden hebben gefotografeerd: stuur ze naar mij door en ik zal ze hier voor het oog van de wereld (ahum….) publiceren. Meer info over hoe je meteoren fotografeert alhier.

Share

Speak Your Mind

*