18 mei 2024

Over poolkappen, koppelingen en bestuursvergaderingen

bemanning van de ISS en Discovery na de koppeling

Credit: NASA

Terwijl ik op teletekst lees dat het internationale ruimtestation ISS en de Space Shuttle Discovery maandagavond 23.12 uur onze tijd een succesvolle koppeling hebben gemaakt (zie foto) zie ik tot mijn schrik óók op dezelfde teletekst dat geleerden denken dat in 2040 de noordpool geheel gesmolten zal zijn! Tweeduizendveertig, da’s al over pak ‘m beet 33 jaar! Hoeveel Bill Clinton’s en Al Gore’s hebben we nodig om dat onheilstij te keren? Het bericht is afkomstig van de herfstbijeenkomst van de American Geological Union, die momenteel in San Francisco bijeen zijn. Eén van de sprekers daar is M.Holland van het National Center for Atmospheric Research en samen met twee collega’s bracht die het bericht naar voren in een artikel getiteld “Abrupt reductions in the future Arctic ice cover“. Uiteraard is het maar een voorspelling en het hoeft allemaal niet zo erg te zijn, maar het is toch weer een duidelijk signaal dat het met ons klimaat niet goed gaat. Vanavond heb ik van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een bestuursvergadering en ik zal mijn zorg hierover daar naar voren brengen. Tsja, je moet toch ergens beginnen met verandering 🙂 .

De Noordpool over 33 jaar?

Credit: NASA

Share

Speak Your Mind

*