22 februari 2024

In memoriam: Carl Sagan

Carl Sagan

Credit: Public Domain

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat Carl Sagan overleed. Sagan was sterrenkundige, exobioloog, ET-zoeker, science fictionschrijver én onvermoeibaar popularisator van de sterrenkunde. Wie herinnert zich niet z’n karakteristieke stemgeluid waarmee hij enthousiast sprak over bijvoorbeeld sterrenstelsels die op ‘billions and billions of lightyears’ afstand staan? Hij wist vele mensen enthousiast te maken met z’n TV-programma Cosmos: A Personal Voyage. Ook schreef hij het boek Contact, welke in 1997 verfilmd werd met Jodie Foster in de hoofdrol. Ik heb die film al een paar keer op TV gezien en ik blijf het een hele boeiende film vinden, al is dat laatste stukje met haar vader wel een tikkeltje overdreven.sagan_button_100.gif Maar die slotscene op ’t Witte Huis maakt het allemaal weer goed. In de VS is momenteel op diverse astroblogs (concullega’s van mij dus) een ware Saganmania aan de gang, o.a. op Celebrating Sagan en er is vandaag zelfs een Carl Sagan memorial blog-a-thon aan de gang. Ondanks z’n dood tien jaar geleden heeft Sagan zelfs een myspace, die volgens mij niet door Sagan’s rondwarende geest, maar door z’n zoon Nick wordt onderhouden. Wie Sagan aan het werk wil zien kan terecht op Youtube, waar honderden filmpjes van hem staan, onder andere deze. Altijd leuk om Sagan aan het werk te zien. Wanneer zou z’n droom over het ontdekken van buitenaards leven werkelijkheid worden?

Share

Speak Your Mind

*