23 februari 2024

Tips voor koude waarneemnachten

Hoe kleed je je om bij kou waar te nemen?Met de kerstdagen ga je wel eens dingen lezen die normaal gesproken járenlang in oude stoffige dozen blijven liggen, zoals vergeelde nummers van Astro. Astro? Leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens kennen de Astronova, het (on-)regelmatig verschijnende verenigingsblad. Maar weinigen weten is dat de Astronova de regelrechte opvolger is van de Astro, het blad van de JWG- en NVWS-afdeling Dordrecht, die tussen 1976 en 1982 maar liefst 32 keer verscheen. Als het goed gaat (duimen!) komt met de nieuwjaarsreceptie van Chr. Huygens nr. 26 van de Astronova uit, dus het duurt nog wel even voordat deze z’n voorganger evenaart. Afijn, ik zat die Astro’s te lezen en in nr. 31 (het september/oktober 1981 nummer) zag ik een illustratie met tips voor waarnemen tijdens koude nachten (zie hiernaast). De winter is hier ook weer aangebroken, dus het kan geen kwaad om goed voorbereid te zijn op koude winternachten. Ik wilde in eerste instantie een plaatje laten zien van de Christmas Tree nebula in Monoceros, maar dat bleek ik een jaar geleden ook al gedaan te hebben. Tsja, je moet natuurlijk niet in herhalingen gaan vallen.

Share

Speak Your Mind

*