19 juni 2024

President Ford schreef ruimtevaartgeschiedenis

president Ford met kristallen uit de Skylab 4.jpg

Credit: NASA/KSC

Zoals jullie ongetwijfeld gehoord of gelezen zullen hebben is afgelopen dinsdag Gerald R. Ford Jr. overleden, de 38e president van de Verenigde Staten. Niet iemand waarbij warme herinneringen aan z’n verdiensten op ruimtevaartgebied boven zullen komen, en toch heeft deze man in z’n 895 dagen dat hij in het Witte Huis zat op dat terrein geschiedenis geschreven. Hij volgde in augustus 1974 de boef Richard Nixon als president op, die na het Watergateschandaal het veld moest ruimen. Even een paar opmerkelijke astro-gebeurtenissen die in Ford’s regeerperiode de revue passeerden:

  • In juli 1975 werd de beroemde Apollo-Soyoezvlucht gemaakt, waarbij Amerikaanse astronauten en Russische kosmonauten elkaar in de ruimte de hand schudden. Ford sprak daarbij via de (mobiele?) telefoon met de ruimtevaarders en vroeg hen over diverse onderwerpen, zoals hun trainingen en ruimtevoedsel;
  • Op 20 juli 1976 landde de Viking-1 op Mars, de verkenner die op zoek ging naar leven op Mars. Helaas werd niets gevonden. Een maand later kwam de Viking-2 op Mars, met hetzelfde resultaat;
  • September 1976 maakte president Ford mee dat de 1e test-Space Shuttle uit de hangar rolde. Die Shuttle zou oorspronkelijk de Constitution heette, naar de Amerikaanse grondwet. Maar een heleboel Star Trekfans schreven Ford brieven dat ze liever de naam Enterprise wilden hebben en kennelijk was Ford daar gevoelig voor, want hij gaf opdracht de naam in Enterprise te veranderen.

Kortom, met Ford is een man heengegaan die een paar opmerkelijke ruimtevaart-hoogtepunten als president van Amerika heeft meegemaakt. Toch opmerkelijk voor iemand die nog nooit gekozen is door het Amerikaanse volk als vice-president én als president. In allebei de functies viel hij in voor iemand anders die noodgedwongen moest aftreden. Op de foto hierboven Gerald Ford (midden) die kristalen bekijkt die aan boord van de Skylab 4 gemaakt waren. Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*