23 mei 2024

Over wolken, hadronen en nog wat

lenticulaire wolk

Image via Anonymous Reddit user

Zo, de jaarwisseling zit er weer op. Het nieuwe jaar is weer begonnen. Het vuurwerk ging wel gepaard met regenval en bewolkte luchten, dus ik hoop niet dat het iets zegt over het weer in 2007. Ik weet wel dat ik twee dagen geleden een website over wolken tegenkwam die jullie echt moeten zien: strange clouds. Echt een gave site met mooie foto’s van zogenaamde lenticulaire wolken. Geen idee of dat de juiste benaming is, maar het zijn wolken die een lensvorm hebben en vooral in de buurt van hoge bergen voorkomen.
Wat sterrenkunde betreft zou ik nog even op een rijtje zetten wat er in 2007 allemaal op stapel staat. Een paar dingen:

  • In november 2007 gaan de eerste deeltjesstralen door de Large Hadron Collider, die momenteel bij CERN wordt gebouwd. Met die LHC hopen de natuurkundigen meer te weten te komen over de eerste momenten na de oerknal, waarmee het heelal begon. Hoofddoel van de LHC wordt het opsporen van het Higgs-deeltje, het deeltje dat volgens de theorie van Peter Higgs (uit 1964) verantwoordelijk is voor de massa die alle elementaire deeltjes hebben.
  • In de herfst van 2007 zal de Gamma-ray Large Area Space Telescope (GLAST) van de NASA worden gelanceerd. Hiermee wil men nog gedetailleerder dan tot nu toe gammastralen afkomstig van zwarte gaten, supernovae en andere exotische objecten waarnemen.
  • Rond diezelfde tijd gaan de eerste testvluchten van de commerciële raketten van Virgin Galactic de lucht in (ik hoop niet letterlijk eh.. of is het nou figuurlijk?).
  • De sterrengids van 2007 biedt ook een mooi overzicht van allerlei astronomische De Maan bedekt Saturnus.jpghoogtepunten: een totale maansverduistering op 3 maart (tijdens de nationale sterrenkijkdagen!), een bedekking door de Maan van Saturnus op 22 mei, eenzelfde bedekking van de planeet Venus overdag op 18 juni en tenslotte weer een maanbedekking van de planeet Mars, welke op 24 december in het Noorden van Nederland te zien zal zijn. Alle hoogtepunten in 2007 spelen zich dus zo’n beetje rondom de Maan af.

Kortom, het wordt weer een heel leuk astronomisch jaar.

Share

Speak Your Mind

*