26 februari 2024

Morgen staat de Aarde in het perihelium

perihelium en apheliumMorgenavond, 3 januari om 21.00 uur staat de Aarde in het Perihelium, het punt in haar baan dat het dichtste bij de Zon ligt. De afstand tussen de middelpunten van de Aarde en de Zon bedraagt dan ‘slechts’ 0,982260 Astronomische Eenheid, oftewel 147.094.000 km. Een half jaar later, op 7 juli 2007 om precies te zijn, bereikt de Aarde het zogenaamde aphelium, het verste punt van de Zon. De afstand is dan 1,016706 AE, oftewel 152.097.000 km. Da’s dus een verschil van slechts 3% en daarmee wordt aangetoond dat dit kleine verschil niet verantwoordelijk is voor de temperatuurverschillen ’s zomers en ’s winters. De snelheid van de Aarde is morgen het grootste van het jaar, namelijk 30,3 km per seconde (riemen vast 😉 ) en bij het aphelium is dat 29,3 km per seconde. Om het verschil te zien in zonnediameter op de verschillende data hier een foto genomen van de Zon in 2005: links de Zon in het aphelium op 5 juli 2005 en rechts in het perihelium op 2 januari 2005.

perihelium en aphelium van de Zon

Credit: Anthony Ayiomamitis.

Het feit dat de Aardbaan een perihelium en een aphelium kent komt door de elliptische vorm ervan. De punten van perihelium en aphelium worden de apsiden van de aardbaan genoemd. De lijn die beiden verbindt (en bovendien door de zon gaat), wordt daarom de apsidenlijn genoemd. De baan van de Maan om de Aarde is ook zo’n ellips, alleen wordt dan gesproken over perigeum (korste afstand 356.400 km) en apogeum (langste afstand 406.700 km).

Perihelion van Deep Purple

Credit: Deep Purple

Op zoek naar informatie over het perihelium kwam ik trouwens nog wat anders tegen: een DVD van Deep Purple, genaamd perihelion 😯 . Een registratie van het optreden van deze rockband “Live At The Sunrise Theatre, Miami, Florida, June 5th 2001” aldus de website van Deep Purple. Met onder andere het bekende Smoke on the Water. Ja ja mensen, Deep Purple is astronomisch uiterst verantwoord. Kan Brian May (ex-Queen) er geen lid van worden? O ja, van Amiga kwam ik ook nog een computerspel tegen dat perihelion wordt genoemd. En tenslotte kwam ik van het duo Viridian Sun (bestaande uit Mike Griffin and David Tollefson) nog een CD tegen die Perihelion heet. Maar die groep zegt mij hélemaal niets. Wie het wel iets zegt die stuurt maar een MP3-tje naar mij toe. Bron: Sterrengids 2007.

Share

Speak Your Mind

*