14 juni 2024

Nieuwjaarsreceptie van Christiaan Huygens een knaller!

Astroquizmaster KeesLeden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens hebben gisteren, 5 januari, hun nieuwjaarsreceptie gehouden. Veel zoenen, handenschudden, heldere nachten toewensen, genieten van het lekkers dat iedereen meebracht en nog meer van dat soort tradities dus. Voorzitter Paul Bakker had een hele lange nieuwjaarstoespraak (geschatte tijd: 1 minuut en 28 seconden) en daarna was het woord aan Kees Kwakernaak. Die had namelijk een astroquiz gemaakt, een soort bingo waarbij alle leden een bingokaart kregen met daarop sterren en nummers. De meerkeuzevragen die Kees vervolgens stelde moesten beantwoord worden en de nummers achter de antwoorden moesten op de kaart worden weggestreept. Op die wijze kregen we allemaal 25 sterrenkundevragen voorgeschoteld. Kees had zich weer goed voorbereid, want het waren gevarieerde vragen die uiteenliepen van “wanneer leefde Nicolaus Copernicus?” tot “hoe heten de lijnen in het spectrum van het zonnelicht?”. Na 25 vragen zou er een winnaar uit moeten rollen, d.w.z. iemand die alle getallen had De jury beraadt zich over de situatiedoorgekruist. Maar wat was het geval: niemand had alle getallen doorgekruist! Zes mensen zaten nog met één getal op hun kaart. Mmmm, ergens toch een foutje gemaakt? 😉 De deskundige jury ging zich apart beraden op deze ernstige crisis uitzonderlijke situatie en na nauwkeurige bestudering van de bingokaarten kwam er een winnaar uit de bus: Frenkie! Een astro-pen met rode verlichting was de hoofdprijs. Uiteraard wilden velen een herkansing en alsof hij er op gerekend had toverde Kees een tweede serie van 25 vragen uit de hoge hoed. Ook daarin weer een leuke coctail van astro- en ruimtevaartvragen. Dit keer was het Cees Aarnoutse die in de reguliere speeltijd alle getallen had doorgekruist en na inspectie van de jury van z’n kaart Winnaar van de 1e ronde Frenkie neemt de prijs in ontvangstbleek die juist ingevuld te zijn. Daarmee was Cees de 2e winnaar van de avond. Afijn, de astroquiz was een succes en zal vast een keer herhaald worden. Voor de verliezers waren er overigens nog diverse troostprijzen, waaronder ‘een keertje bardienst’ en ‘in het najaar een lezing van een uur houden’. Oh oh oh, wat was men daar blij mee 🙂 . Na de Astroquiz was er ter afsluiting nog een prachtige presentatie van Peter Pulles, waarin hij ons aan de hand van z’n zelfgemaakte foto’s meenam van de Zon, via de maan en de planeten naar de prachtige gasnevels en sterrenstelsels in het heelal. En met deze nieuwjaarsreceptie startte Christiaan Huygens het jaar 2007. Meer foto’s zijn hier te bewonderen. Over astroquizen gesproken: ik kwam vandaag ook een video tegen van de franse variant van weekendmiljonairs. Daarin was een kandidaat die de vraag voorgelegd kreeg wat er precies door de zwaartekracht om de Aarde draait: de Maan, de Zon, Mars of Venus? De beste man wist overmand door de zenuwen kennelijk het juiste antwoord niet. Ach kan de beste gebeuren. Maar toen schakelde hij de hulp in van de deskundigen op de tribune. Kijk zelf naar de verrassende uitkomst.

Kandidaat miljonair met een lastige astrovraag

Share

Speak Your Mind

*