28 september 2023

Chandra ontdekt echo van licht van centrale zwart gat in de Melkweg

Lichtecho's van het centrale zwarte gat van de Melkweg

Credit: NASA/CXC/Caltech/M.Muno et al.

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om een echo van röntgenstralingte zien afkomstig van het centrale supermassieve zwart gat in het centrum van de Melkweg. Op foto’s uit 2002, 2004 en 2005 genomen met de röntgen-ruimtetelescoop Chandra zijn duidelijk vormen en veranderingen te zien in de gaswolken rondom de plaats waar het zwarte gat zich bevindt. Men vermoedt dat zo’n vijftig jaar terug een object met de massa van de planeet Mercurius door het zwarte gat moet zijn verorberd en dat dit een uitbarsting van röntgenstraling veroorzaakte, die op zijn beurt de omringende gaswolken tot oplichten brengen door een proces dat fluorescentie wordt genoemd. De ijzeratomen in de gaswolken worden daarbij aangeslagen door de röntgenstraling, waarbij ze zelf röntgenstraling gaan produceren. Dat is op de drie foto’s te zien. Op de foto zien we rechtsonder Sagittarius A*, de plaats waar het zwarte gat zich bevindt. Het zwarte gat zelf is onzichtbaar (tot nu toe), maar alles wijst erop dat het daar is. Links zijn de echo’s van licht te zien, röntgenlicht wel te verstaan. Dat is veel energierijker dan gewoon licht. Andere mogelijke oorzaken van de variaties in de gaswolken, zoals een nabije exploderende supernova, worden uitgesloten. Van de lichtecho’s zijn vele animaties gemaakt, die online te bekijken zijn. Bron: Chandra.

  Gisteren meldde ik dat de update van WordPress (2.0.5 > 2.0.6) wat problemen gaf in de editor. Die problemen zijn inmiddels opgelost. Het bleek dat bij het FTP’en (uploaden) van de nieuwe WP-versie een paar bestanden niet waren overgekomen. Toen het hele zaakje was overgebracht klopte alles als een bus en WP draait weer als een tierelier 🙂 . Er dient zich echter wel een volgend probleem aan, nou ja niet echt een groot probleem, maar wel storend: ik krijg soms van die javascript-errors. Linksonder zie je dan zo’n geel uitroeptekentje staan. Het heeft te maken met de afbeelding in de Astroblog. Als ik geen afbeelding heb is de error verdwenen. Maar ja, wat is nou een astroblog zonder afbeeldingen, da’s toch saai? Geen idee hoe ik die javafouten er uit krijg. [ik heb ’t even tijdelijk opgelost door m’n imagemanager uit te schakelen en terug te keren naar de standaard plaatjesafhandelaar. Mmmmm, leuk woord voor Scrabble.]

Share

Comments

 1. Hallo daar allemaal!
  Zouden jullie mij kunnen vertellen wat er met de materie gebeurd die in het zwarte gat valt?
  Het zwarte gat schijnt uit te komen in een “wit”gat maar we weten nog niet hoe we naar die informatie moeten zoeken, want immers niets is oneindig (het duurt alleen een beetje lang,zaam.) dus een zwat gat is ook niet oneindig en die info moet ergens weer terug komen.
  Het antwoordt ligt waarschijnlijk in de donkere materie.
  Heb ik dat goed begrepen?
  Als jullie mij wat meer kunnen vertellen hoor ik het graag!
  Groetjes Claudia.

 2. Hoi Claudia,

  Die materie die in het zwarte gat valt verdwijnt volgens mij in een zogenaamde singulariteit. Da’s een punt van oneindig hoge dichtheid, waar de bekende natuurwetten niet meer voor gelden. Da’s niet hetzelfde als een wit gat. Theoretisch schijnen die wel te bestaan, maar het fijne weet ik er niet van (zoek maar es op wikipedia). De zwarte en witte gaten zouden via wormgaten met elkaar verbonden zijn. Over het besloten liggen van informatie in zwarte gaten zijn inderdaad vele artikelen geschreven, o.a. door de bekende Stephen Hawking. Misschien dat de wet van behoud van informatie in zwarte gaten behouden blijft. Die donkere materie heeft weer niet te maken met zwarte gaten. OK, ze zijn allebei donker, maar daar houdt de vergelijking verder op. Donkere materie is gewoon materie die slecht op ‘gewone’ materie reageert en daarom nog niet bekend is bij de geleerden. Maar het is geen materie waar zwarte gaten uit bestaan.

  Groetjezz,

  Adrianus V

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: