5 december 2023

Amerikanen laten geluid sneller gaan dan het licht

GeluidsgolvenIn de Verenigde Staten zijn natuurkundigen er in geslaagd om een geluidspuls, d.w.z. het product van geluidsgolven van verschillende frequenties, bijna een miljoen keer sneller te laten reizen dan de geluidssnelheid. En daarmee verplaatste de geluidspuls zich zelfs sneller dan de snelheid van het licht 😯 ! Aldus een artikel vandaag in NRC-Handelsblad, die op haart beurt weer refereert aan een artikel in het vakblad Applied Physics Letters, dat voor de geïnteresseerde Astrobloggers hier te lezen is (niet verder vertellen hoor). De individuele geluidsgolven kunnen niet sneller dan het licht, maar de combinatie van de geluidsgolven kan wel sneller gaan. De geluidsgolven kunnen elkaar op sommige plaatsen uitdoven, waardoor het stiller wordt, en op andere plaatsen kunnen ze elkaar versterken, daarbij een geluidspuls creeërend. Die puls werd door het team onder leiding van William M.Robertson (Middle Tennessee State University, VS) gesplitst en door golfgeleiders van verschillende lengte geleid. Daarna kwamen de pulsen weer bij elkaar, waarbij weer een nieuw patroon ontstond met uitdoven en versterken. Dat leidde tot de oorspronkelijke geluidspuls, maar dan verderop in de golfgeleider: alsof de puls sneller dan licht vooruit was gesprongen. In de sterrenkunde zijn dit soort verschijnselen ook al eerder aangetoond: superluminale bewegingen, waarbij het lijkt alsof de massa die door actieve sterrenstelsels naar twee kanten wordt uitgestoten sneller dan het licht uiteengaat. Grappig is trouwens de website van Jason Pappafotis, één van de auteurs van het artikel in APL. Hij schrijft daar over zichzelf: “I study medical physics at MTSU, work as a diet aide at StoneCrest Medical Center, and play music in a band called the scraps. I only read non-fiction. A focused mind is my ultimate goal. My first child is on the way. We proved it was possible to intentionally mage the group velocity of sound waves to travel faster than the speed of light plumbing supplies. J. Alexander’s is my favorite restraunt. I also love all things Japanese.” Etc. blablabla. Geluid sneller dan het licht, superluminaal geluid. Weer een nieuw hoofdstuk dat wordt geschreven. Natuurkunde blijft interessant! Bron: NRC-Handelsblad 16 januari 2007.

Share

Comments

 1. indien snelheid van licht overtroffen is of kan worden betekent dit dan dat de tijd terugloopt: immers wij leven met de lichtsnelheid en we zien er mee. etc.etc.
  ben benieuwd naar uw reactie
  met vriendelijke groet
  BEn Verton

 2. indien snelheid van licht overtroffen is of kan worden betekent dit dan dat de tijd terugloopt: immers wij leven met de lichtsnelheid en we zien er mee. etc.etc.
  ben benieuwd naar uw reactie
  met vriendelijke groet
  BEn Verton

 3. Yep, sneller dan het licht gaat terug in de tijd. Maar of dat superluminale geluid daarmee ook teruggaat in de tijd weet ik niet.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: