21 juni 2024

Patrick Moore en de BBC hebben ruzie

Jaja mensen, eventjes geen high-tech astronomie, maar laag bij de grondse astro-paparazzi: er is een heuse ruzie uitgebroken tussen de inmiddels 83 jarige Sir Patrick Moore en de Britse televisie BBC. Vorige week maandag presenteerde Moore z’n 650e The Sky at Night, bijna vijftig jaar na de allereerste uitzending in april 1957! Moore is daarmee de langst zittende presentator van de BBC. Maar het was ook meteen de laatste als ik de berichten goed beluister, want Sir Patrick Moore is erg boos. De uitzending werd namelijk ’s nachts uitgezonden, 01.55 uur Greenwich Mean Time plaatselijke tijd, en dat viel bij Moore in slechte aarde. Normaal wordt het laat op de avond uitgezonden, maar niet ’s nachts (Jan, jij weet vast hoe laat precies). Ook was hij boos omdat de gast van z’n programma, de Britse astronaut, Piers Sellers, erg lang moest wachten voordat hij in de uitzending kon komen. Piers Sellers, mmmmm…. is dat de zoon van….?
Moore begon z’n Sky at Night in 1957 kort voor de lancering van de eerste satelliet, de Russische Spoetnik. De bedoeling was dat er drie uitzendingen zouden worden gemaakt. Het werden er zoals we weten iets meer 🙂 . Zou het bij 650 blijven? We wachten met spanning af of het weer goed komt tussen Moore en de BBC. Wie Moore himself over die 650e uitzending wil zien kan hier naar kijken of deze beluisteren. Bron: BBC

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Tja…..natuurlijk is het inderdaad helemaal niet zo gek om een sterrenkundig TV programma, als het ware in “stijl”, een beetje later op de avond uit te zenden……..maarre helemaal om twee uur s’nachts GMT?????? Ik kan mij heel goed voorstellen waarom “sir Patrick the Great” niet zo’n klein beetje “pissed off”, want om twee uur s’nachts zullen ook/zelfs in “Old Blighty” de “astro-diehards” al wachtend en smachtend voor de kwelbuis in slaap zijn gevallen….om den volgende ochtend voor een “3 graden kelvin ruisende TV” wakker te worden in het besef wederom “de moeder aller astro-programma’s” gemist te hebben.
  Laat staan als je dit programma vanuit Nederland wilt bewonderen want dan komen er boven de 2 uur GMT minimaal 1 danwel twee uurtjes extra bij….zucht.
  Ik heb een tijdje geprobeerd fanatiek “The sky at night” te volgen maarre.. wakker blijven op zo’n tijdstip (in een je lekkere warme huiskamertje i.p.v. een ijskoude biesbos) is echt een hopeloze bedoening….ergo: ik heb de moed op een gegeven moment toch maar opgegeven…..Heel Jammer, want ik vind Patrick more en zijn programma echt fantastisch!
  Een “normale??” uitzending is normaliter ook niet al te vroeg maar dit, zo laat een jubileum-uitzending, slaat werkelijk helemaal nergens op.
  Ik wist overigens niet dat Patrick Moore alweer de begenadigde leeftijd van 83 heeft gehaald……Ik zou de goede man namelijk heel graag zelf nog eens een keertje “in levende lijve”/dan wel “in the flesh” willen ontmoeten.
  Ik weet dat “vriend Jonathan” zeer recentelijk een persoonlijke uitnodiging voor een avondje waarnemen in de tuin van “mister P.himself” heeft gekregen.
  Als hij nou effe wacht tot ik weer eens in The UK ben en als Patrick moore nog even wacht met het ritueel van “kicking the bucket” (eh…..de pijp aan maarten geven in goed(?) Nederland”s)…..ach, dan zullen al die frustraties over die gemiste uitzendingen van The sky at night verdampen als Komeetstof (Mac Naught….Grrrrr!!!) voor de zon!

  groetjezzz,

  Jan

 2. Als z’n ruzie met de BBC structureel is, zouden we de beste man dan niet over kunnen halen om hier in Nederland een programma te beginnen? Getiteld “De hemel des nachts”, hahaha 🙂 .

Speak Your Mind

*